Η ΔΗΜΑΡ είπε διπλό "όχι" σε κυβέρνηση και εκλογές – Το νέο τοπίο

0
7

Την απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αποφάσισαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος μετά από κοινή συνεδρίαση που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής.

Ουσιαστικά, τα στελέχη του κόμματος έκαναν αποδεκτή την εισήγηση του προέδρου Φώτη Κουβέλη που υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί του κόμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά και απόσυρση στελεχών από τον Δημόσιο τομέα κάτι που τελικά αποφασίστηκε.

Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να κινηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής αντιπολίτευσης, ψηφίζοντας τα νομοσχέδια τα οποία θεωρεί ότι είναι σύμφωνα με τις αρχές της, χωρίς να θέσει θέμα πτώσης της κυβέρνησης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα έντεκα βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόφασης, δύο κατά (Ψαριανός, Οικονόμου) και ένας λευκό (Λυκούδης). Από την Εκτελεστική Επιτροπή τέσσερα μέλη της ψήφισαν κατά (Τσικαρδάνη, Γεωργάτος, Λειβαδάς, Αντωνίου) προτιμώντας την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι:

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία.

Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

—Για παραλογισμό κάνει λόγο ο Μπίστης

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μπίστης τόνισε ότι ο παραλογισμός ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε από τον Φώτη Κουβέλη, ενώ χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο «φωνή λογικής».

Ολόκληρη η ανάρτησή του κ. Μπίστη στο Facebook:

«Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες οΣαμαράς. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια. Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα » βαθύτερα αίτια» και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Αγγλοι το λένε «It is the short answer». Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: «ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση». Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τρένο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

—Η δήλωση Φώτη Κουβέλη

Ευθύνες στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό έριξε ο Φ. Κουβέλης για το ναυάγιο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μάυρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι” αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση».

—Το νέο τοπίο

Πλέον οδηγούμαστε σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μειωμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση θα πορευθεί, όπως κατέστησαν σαφές την Πέμπτη τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. (125 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (28), ενώ θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό έως βέβαιο ότι στήριξη θα παράσχουν εκ δεξιών οι κ. Κ. Μαρκόπουλος και Θεόδ. Σολδάτος (σ.σ. που βρίσκονταν ήδη σε τροχιά ένταξης στη Ν.Δ.) όσο και εξ αριστερών οι κ. Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Σχόλια