Ενδείξεις για εμπρησμό στην Ηλεία – ΕΥΠ και Πυροσβεστική ερευνούν την πυρκαγιά

0
9

Εβδομηνταέξι στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων αποτεφρώθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στο νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με το ilialive στην περιοχή θα βρεθούν κλιμάκια από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και στελέχη της ΕΥΠ προκειμένου να ερευνήσουν τις χθεσινές πυρκαγιές και να αναζητήσουν τους δράστες.

Οι Αρχές θεωρούν ύποπτες τις χθεσινές πυρκαγιές και τις αποδίδουν σε εμπρησμούς, καθώς ξέσπασαν τέσσερα μέτωπα σε τέσσερις ώρες, σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ilialive, η πρώτη από τις πυρκαγιές ξέσπασε χθες λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι, σε αγροτική περιοχή στα Κονιδέικα Αμαλιάδας κοντά στο σκουπιδότοπο, σε αμπέλια και λιοστάσια. Εκεί έγιναν στάχτη περί τα είκοσι στρέμματα αγροτικής έκτασης και ένα στρέμμα δασικής.

Από εκεί εκτιμάται πως λίγο αργότερα ξεκίνησε και η δεύτερη πυρκαγιά σε πλαγιά στο Φραγκαπήδημα σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το γνωστό μοναστήρι της περιοχής. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούσαν απέναντι στις φλόγες που ξεπερνούσαν τα είκοσι μέτρα καίγοντας ένα τμήμα πευκοδάσους, σε μια περιοχή που είχε καεί και στο παρελθόν.

Είκοσι στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ενώ οι ισχυροί άνεμοι πολλές φορές παρέσυραν τις φλόγες και σε άλλα σημεία που ευτυχώς πρόλαβαν οι πυροσβέστες. Σημαντικό ήταν το έργο των πυροσβεστικών αεροσκαφών που με συνεχείς ρίψεις βοήθησαν να υποχωρήσουν οι φλόγες. Την ίδια ώρα φλόγες ξεπηδούσαν και πάλι στα Κονιδέικα κοντά στο σκουπιδότοπο, κάνοντας τις δυνάμεις να διασπαστούν σε άλλο ένα μέτωπο έστω και για λίγο.

Τέλος, ξέσπασε μια πυρκαγιά στο Μεσολογγάκι, όπου εκτιμάται ότι έγιναν στάχτη 32 στρέμματα αγροτικών και δύο στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης από πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ. Ο πυροσβέστης υπέστη μικρά ελαφρά εγκαύματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Πύργου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο έργο της κατάσβεσης και στις τέσσερις πυρκαγιές συμμετείχαν δυνάμεις από όλη την Ηλεία και από την Αχαΐα. Στα Κονιδέϊκά και το Φραγκαπήδημα 25 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και τα δύο Canadair, ενώ στο Μεσολογγάκι 12 οχήματα τρία του δήμου Πύργου, ένα του Κυνηγετικού Συλλόγου και 25 πυροσβέστες.

Με πληροφορίες από ilialive.

Σχόλια