Η ατμοσφαιρική ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά – Έρευνα

0
9

Διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό έχουν οι μητέρες που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε 325 γυναίκες με αυτιστικά παιδιά και 22.000 γυναίκες με παιδιά που δεν ήταν αυτιστικά.

Ανάμεσα στους ρυπαντές που εξέτασαν οι επιστήμονες συγκαταλέγονται τα σωματίδια αιθάλης πετρελαίου, ο μόλυβδος, το μαγγάνιο, ο υδράργυρος και το χλωριούχο μεθυλένιο. Επίσης οι ερευνητές εξέτασαν την έκθεση σε μέταλλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές υψηλής ρύπανσης από σωματίδια αιθάλης και υδράργυρο στον αέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό, συγκριτικά με τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές χαμηλής ρύπανσης.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι έγκυες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, χλωριούχου μεθυλενίου και μετάλλων είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό συγκριτικά με εκείνες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που συνδέονται με τον αυτισμό, όπως για παράδειγμα το εισόδημα, η μόρφωση και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Environmental Health Perspectives, επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τον αέρα που εισπνέουν οι έγκυες με τον κίνδυνο αυτισμού.

econews

Σχόλια