Οι "δεξιοί" αγοράζουν οικολογικές λάμπες δυσκολότερα από τους "αριστερούς" – Έρευνα

0
10

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι με δεξιές πολιτικές απόψεις είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν οικολογικούς λαμπτήρες, εξαιτίας της πολιτικοποίησης της διαμάχης για την κλιματική αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έρευνα επιστημόνων του Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, συνδέει τις καταναλωτικές συνήθειες με τις πολιτικές προτιμήσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 210 δυνητικοί πελάτες ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων φθορισμού που διαρκούν 9000 ώρες περισσότερο από τις συμβατικές λάμπες πυρακτώσεως και μειώνουν τα ενεργειακά κόστη κατά 75%.

Κλήθηκαν στη συνέχεια να επιλέξουν ανάμεσα σε λαμπτήρες φθορισμού μέρος των οποίων έφερε τη σήμανση “Προστατεύστε το περιβάλλον” και λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Η συνάφεια πολιτικής τοποθέτησης και αγοραστικής επιλογής κατέστη προφανής καθώς η πλειονότητα των “συντηρητικών” ψηφοφόρων επέλεξε τις φθηνότερες πυρακτώσεως.

Ωστόσο, όταν όλες οι λάμπες προσφέρθηκαν στην ίδια τιμή όλοι πλην ενός προτίμησαν τις οικολογικές φθορισμού.

Η έρευνα έδειξε ότι η περιβαλλοντική σήμανση ανέσυρε στην επιφάνεια την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς οι συντηρητικοί δεν επέλεξαν την ακριβότερη, οικολογική λύση της λάμπας φθορισμού, παρότι αναγνώρισαν τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα οικονομικά της οφέλη, μακροπρόθεσμα. Την απέρριψαν όμως γιατί συνδέθηκε με μιαν αξία με την οποία δεν ήθελαν να ταυτιστούν.

Η έρευνα υπονοεί ότι η σήμανση των προϊόντων ως “οικολογικά” ενδέχεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Αλλά και μεταξύ των “φιλελεύθερων” (δεν υπάρχει πιο “αριστερή” πολιτική εκπροσώπηση στις ΗΠΑ) διαπιστώθηκε μια σχετική καχυποψία στα “πράσινα” προϊόντα, τα οποία συχνά θεωρούνται υπερτιμημένα και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν παραδοσιακές φίρμες.

econews

Σχόλια