Η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτήρια το νέο “πράσινο” Eldorado

0
12

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτήρια έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, καταγράφοντας αύξηση 116%, σύμφωνα με μελέτη της Johnson Controls.

Η Johnson Controls, εταιρεία τεχνολογίας που εξειδικεύεται στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής και λειτουργικής αποδοτικότητας σε κτήρια, δημοσιοποίησε τον δείκτη Energy Efficiency Indicator στο 24ο Ετήσιο Βορειοαμερικανικό Φόρουμ για την εξοικονόμηση ενέργειας που έλαβε χώρα κατά τον μήνα που διανύουμε στην Ουάσιγκτον.

Περιλαμβάνοντας στοιχεία από 3.000 φορείς λήψης αποφάσεων σε δέκα χώρες, ο Energy Efficiency Indicator αναλύει επιλογές, πρακτικές και επενδύσεις των συμμετεχόντων, πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Το 73% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι έχουν θέσει στόχους μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης έναντι 58% πριν από δύο χρόνια. Μεταξύ των οργανισμών που δημοσιοποίησαν τους στόχους τους, το 72% σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ ένας στους τρεις θα αναζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι οι εταιρείες που δημοσιοποίησαν τους ενεργειακούς τους στόχους εφάρμοσαν 50% περισσότερα μέτρα από εκείνες που δεν το έκαναν, ενώ είναι 2,7 φορές πιθανότερο να αυξήσουν τις επενδύσεις τους.

“Η διαφάνεια ενισχύει τη δράση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα, ωστόσο πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια” λέει ο Ντέιβ Μάγιερς, πρόεδρος της Johnson Controls Building Efficiency.

Ως σημαντικότερο εμπόδιο κατονομάζεται η δυσκολία εύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και η έλλειψη κατάλληλων πολιτικών εργαλείων μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τέτοια θα μπορούσαν να είναι τα φορολογικά κίνητρα, οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης και οι εκπτώσεις.

Η έρευνα εντοπίζει επίσης σημαντικό ενδιαφέρον στα πράσινα κτήρια και στα κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης εκ μέρους των οργανισμών. Ένας στους τρεις εμφανίζεται διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για ένα πράσινο κτήριο, ενώ δύο στους τρεις επιθυμούν να εφαρμόσουν πράσινες πολιτικές στα κτήριά τους.

Πρόκειται για την έβδομη έρευνα Energy Efficiency Indicator που έχει εκπονήσει η Johnson Controls από το 2006.

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα στον σύνδεσμο www.institutebe.com.

Σχόλια