Εγκυμοσύνη και αλκοόλ: η χαμηλή κατανάλωση δεν βλάπτει το έμβρυο – Έρευνα

0
10

Οι έγκυες μπορούν να καταναλώνουν ως και ένα ποτήρι κρασί ημερησίως χωρίς να βλάπτουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση γύρω από το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, ενώ είναι αντίθετα με τις επίσημες συστάσεις των Υγειονομικών Αρχών πολλών χωρών για μηδενική κατανάλωση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 7.000 παιδιά ηλικίας δέκα ετών, τα οποία υπεβλήθησαν σε 20λεπτο τεστ δυναμικής και στατικής ισορροπίας. Ειδικότερα, τα παιδιά κλήθηκαν να περπατήσουν σε ευθεία γραμμή αλλά και να σταθούν στο ένα πόδι έχοντας τα μάτια τους είτε ανοιχτά είτε κλειστά.

Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει την κατανάλωση αλκοόλ των μητέρων στις 18 εβδομάδες κύησης και μετά τη γέννα.

Σε ποσοστό 70% οι μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν έπιναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης. Μια στις τέσσερις μητέρες κατανάλωνε μικρές ποσότητες αλκοόλ, περίπου ένα ποτήρι την εβδομάδα, ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ, τρία με επτά ποτήρια την εβδομάδα.

Μια στις 20 μητέρες έπινε ακόμα περισσότερο και μια στις επτά έπινε ευκαιριακά τέσσερα ή και περισσότερα ποτήρια.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ πριν και μετά τη γέννα συνδεόταν με καλύτερες επιδόσεις στα παιδιά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στατική ισορροπία.

«Η χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρέασε την ικανότητα των παιδιών να ισορροπήσουν σε κανένα από τα τρία τεστ που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Δρ. John Macleod από τη Σχολή Κοινωνικής και Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μπρίστολ.

Επιπλέον επισήμανε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι δείκτης καλής κοινωνικής κατάστασης, η οποία από μόνη της είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη ισορροπία των παιδιών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.
econews

Σχόλια