ΔΕΣΦΑ: κλείνει η πώληση – Βελτιωμένη προσφορά €400 εκατ. οι Αζέροι

0
9

Βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ εμφανίζεται, να υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ η Αζέρικη εταιρεία Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Αζέρων να βελτιώσουν το τίμημα κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική τους προσφορά, έπαιξε το τηλεφώνημα του Αζέρου προέδρου Αλίγεφ νωρίς χθες το απόγευμα στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Μετά το τηλεφώνημα  η Socar ενημέρωσε με επίσημο e-mail για τη βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και ότι αύριο θα στείλει και την επίσημη προσφορά της.

Οι οριστικές αποφάσεις για την κατακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στην αυριανή του συνεδρίαση και αφού προηγουμένως την ίδια ημέρα συνεδριάσει επ’ αυτού και το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ που κατέχει το 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Στη συνέχεια η συμφωνία θα προωθηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι πως Αζέροι πείστηκαν ότι οι παραδοχές που έθεταν στην αρχική τους προσφορά σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας είχαν αξιολογηθεί χαμηλά, γι’ αυτό και ανέβασαν το τίμημα κατά 95 εκατ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εξέλιξη θεωρείται καταλυτική για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar και κατ’ επέκταση για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα.

Η προσφορά της αζέρικης εταιρίας για τον ΔΕΣΦΑ εκτός από οικονομική έχει και γεωπολιτική σημασία καθώς επίκειται η απόφαση για την επιλογή του αγωγού του λεγόμενου νοτίου διαδρόμου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη.

Ο ΤΑΡ, που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, ανταγωνίζεται τον αγωγό Ναμπούκο, που διέρχεται εκτός Ελλάδος.

Η απόφαση για την επιλογή του αγωγού αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, στην οποία συμμετέχει και η SOCAR.

Σχόλια