Οι Βέλγοι εισέρχονται στον ΤΑΡ – Θετική εξέλιξη υπέρ του αγωγού

0
6

tap-fluxys-101605Στην κοινοπραξία που προωθεί τον αγωγό φυσικού αερίου Τrans Adriatic Pipeline (TΑΡ), ο οποίος και διεκδικεί τη μεταφορά του αζερικού αερίου μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, εισέρχεται η εταιρεία Fluxys, δηλαδή ο βελγικός ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με tanea.gr, η συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε χθες η εταιρεία TAP, θεωρείται μία ακόμη θετική ένδειξη υπέρ του αγωγού, καθώς επιτεύχθηκε λίγες ημέρες προτού η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν επιλέξει μεταξύ του TAP ή του ανταγωνιστικού του Nabucco West για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη.

Η συμφωνία ΤΑΡ και Fluxys θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Αυγούστου και εφόσον ο αγωγός ΤΑΡ προκριθεί από τους παραγωγούς του αερίου.

Το ποσοστό συμμετοχής του νέου μετόχου δεν ανακοινώθηκε αλλά η συμμετοχή θα γίνει μέσω της εξαγοράς ποσοστών από τους δύο μεγαλύτερους σημερινούς μετόχους του ΤΑΡ, τη νορβηγική Statoil και την ελβετική Axpo.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς για τον ΤΑΡ, απομένει η υπογραφή της συμφωνίας υποδοχής με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα αφού οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η Fluxys αντιστοιχεί στον ελληνικό ΔΕΣΦΑ και διαχειρίζεται τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου στο Βέλγιο και περίπου 10 διασυνοριακές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες.  Ο κύκλος εργασιών το 2012 ανήλθε σε 626 εκατ. ευρώ.

Σχόλια