Το διαστημικό τηλεσκόπιο “Χέρσελ” στο χρονοντούλαπο της διαστημικής ιστορίας

0
10

Διακόπηκε η λειτουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χέρσελ»  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο πλέον θα περιφέρεται αδρανές γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση 2,14 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι ελεγκτές της ESA με έδρα το Ντάρμσταντ της Γερμανίας προγραμμάτισαν το άδειασμα των καυσίμων του δορυφορικού τηλεσκοπίου και απενεργοποίησαν τα συστήματα τηλεπικοινωνιών θέτοντάς το σε κατάσταση αδράνειας.

Η απόφαση ελήφθη διότι είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα του ψυκτικού υλικού ηλίου στο τηλεσκόπιο με αποτέλεσμα η συσκευή να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το μηδέν.

Το τηλεσκόπιο Χέρσελ είχε κάτοπτρο διαμέτρου 3,5 μέτρων και θεωρείτο το πλέον εξελιγμένο του είδους του χάρη στα όργανα υψηλής τεχνολογίας που έφερε.

Χάρη στο Χέρσελ, ο ESA μπόρεσε συλλέξει πολύτιμες εικόνες και άλλα δεδομένα στο υπέρυθρο μήκος κύματος, προσφέροντας πολύτιμα νέα στοιχεία για τη δημιουργία των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Το τηλεσκόπιο Χέρσελ μήκους επτά μέτρων είχε τοποθετηθεί στο επονομαζόμενο «δεύτερο σημείο Λαγκράνζ» (L2) μεταξύ Γης-Ήλιου, ωστόσο οι ελεγκτές της ESA πλέον το απομάκρυναν από την περιοχή, ώστε να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν μελλοντικές αποστολές καθότι θεωρείται ιδανική για παρατήρηση.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο στο ίδιο σημείο θα εκτοξευτεί το διαστημικό τηλεσκόπιο «Γαία», με αποστολή να συνθέσει τον πιο ακριβή έως τώρα «χάρτη» των άστρων του γαλαξία μας.

Σημειώνεται ότι το «Χέρσελ» είχε εκτοξευτεί μαζί με το σημαντικό δορυφορικό τηλεσκόπιο «Πλανκ»,το οποίο μελετά το πρωταρχικό «φως» του σύμπαντος.

Η αποστολή του «Πλανκ» αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος τον Οκτώβριο, με το τηλεσκόπιο να ακολουθεί την τύχη του «Χέρσελ».

econews

Σχόλια