Τα 11 δισ. θα φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2100 – Τετραπλασιασμός στην Αφρική

0
130

Τα 11 δισεκατομμύρια ενδέχεται να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2100, σύμφωνα με νέα στατιστική ανάλυση του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η πρόβλεψη είναι αυξημένη κατά 800 εκατομμύρια ανθρώπους συγκριτικά με την τελευταία μελέτη το 2011, με την περαιτέρω αύξηση να αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ρυθμοί γεννήσεων στην Αφρική δεν μειώνονται όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2011 ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 7 δισεκατομμύρια.

Πρόκειται για τεράστια αύξηση συγκριτικά με τα 5 εκατομμύρια ανθρώπων που ζούσαν στον πλανήτη το 8.000 π.Χ. ή το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζούσε το 1805.

Σοβαρότερη επίπτωση της ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού είναι η επιβάρυνση των μεγαλουπόλεων, οι οποίες θα πληγούν από συνωστισμό και εντονότερα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σήμερα ο πληθυσμός της Αφρικής ανέρχεται σε 1,1 δισ., ωστόσο μέχρι το 2.100 θα τετραπλασιαστεί στα 4,2 δισεκατομμύρια.
Για τον υπόλοιπο κόσμο οι εκτιμήσεις δεν διαφέρουν ιδιαίτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες μελέτες.

Η Ευρώπη πιθανότατα θα δει τον πληθυσμό της να μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας και της γήρανσης.

Για την ανάλυσή τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένες μεθόδους υπολογισμού του προσδόκιμου ζωής, νέες προβλέψεις για τη γονιμότητα και ενημερωμένα στοιχεία για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Στη μελέτη τους προβλέπουν ότι μέχρι το 2100 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 13 δισεκατομμυρίων.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να χαράξουμε νέες πολιτικές, βελτιώνοντας για παράδειγμα την πρόσβαση στον οικογενειακό σχεδιασμό και την ενημέρωση των γυναικών, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική», δήλωσε ο στατιστικολόγος Adrian Raftery, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
econews

Σχόλια