Κίνα: ο "κυβερνητικός δεκάλογος" αντιμετώπισης της ρύπανσης – "Πλάτη" στα φωτοβολταϊκά

0
7

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενέκρινε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Κίνας.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας και όχι μόνο αποτελεί αιτία κοινωνικής αναταραχής και έχει προκαλέσει την αμφισβήτηση ακόμα και του πανίσχυρου κομμουνιστικού κόμματος.

Τα δέκα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης που ενέκρινε το Κρατικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λη Κεκιάνγκ περιλαμβάνουν:

-Επιτάχυνση της εγκατάστασης εξοπλισμού ελέγχου της ρύπανσης σε μικρά διυλιστήρια που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα.

-Επιβράδυνση της ανάπτυξης ενεργοβόρων κλάδων όπως η χαλυβουργία, η τσιμεντοβιομηχανία, η αλουμινοβιομηχανία και η υαλουργία.

-Περιορισμός των εκπομπών αερίων ανά μονάδα του ΑΕΠ σε βασικούς κλάδους από 30% και άνω μέχρι το 2017.

-Βελτίωση των δεικτών αξιολόγησης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου νέων έργων και απόρριψη διοικητικών εγκρίσεων, χρηματοδότησης, χρήσης γης και άλλων για τα έργα που δεν καλύπτουν υψηλά περιβαλλοντικά κριτήρια.

– Ενίσχυση ελέγχων και μηχανισμών είσπραξης προστίμων και τελών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις αναλογικά με τις εκπομπές ρύπων.

– Προσφυγή σε νομικά μέσα για τον εξαναγκασμό των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν μέτρα ελέγχου της ρύπανσης και να θέσουν ή να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα επίπεδα εκπομπών ρύπων.

—Ηλιακή ενέργεια

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρατικό Συμβούλιο την Παρασκευή έγινε ειδική μνεία στην ηλιακή ενέργεια και ειδικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στην Κίνα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη στήριξη του κλάδου, ωστόσο με “αναθεωρημένες μεθόδους

Μεταξύ των μέτρων που κατατέθηκαν είναι η επιδότηση της πώλησης φωτοβολταϊκής ενέργειας στα κεντρικά δίκτυα και η υποχρέωση των διαχειριστών του δικτύων να αγοράζουν το σύνολο της παραγόμενης φωτοβολταϊκής ενέργειας.

econews

Σχόλια