ΔΕΣΦΑ: σκεπτικισμός για την προσφορά – οι όροι της Socar

0
6

desfa-oroi-socar-101548Σκεπτικισμός επικρατεί στο ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, καθώς η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε εκ μέρους της αζέρικης Socar, είναι ικανοποιητική υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα πληροφορίες του Euro2day.gr, ένα τίμημα ύψους 420-430 εκατομμυρίων ευρώ για το 66% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο και θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το Ταμείο, προκύπτει μόνο υπό όρους που θέτει η προσφορά της αζέρικης εταιρείας.

Οι όροι αφορούν κυρίως την χρηματοοικονομική θέση της εξαγοραζόμενης εταιρείας. Ως εκ τούτου το εύρος του τιμήματος αυξάνει σημαντικά, ανάλογα με την αποτίμηση των όρων της προσφοράς, και θα μπορούσε τελικά να κυμανθεί μεταξύ  350 και 430 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν προβληματισμό στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η επίτευξη συμφωνίας με τη Socar θα απαιτήσει δύσκολη και μεγάλη σε χρονική διάρκεια διαπραγμάτευση.

Καταλυτικό ρόλο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, χωρίς να επιτευχθεί το επιθυμητό τίμημα, θα διαδραματίσει η απόφαση της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην επιλογή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που επιλεγεί ο ΤΑΡ, εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να δεχτεί χαμηλότερο τίμημα, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει ο αγωγός αυτός για την Ελλάδα από επενδυτική και γεωστρατηγική άποψη.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες ανεπίσημες ενδείξεις για την επιλογή του αγωγού του Νότιου Διαδρόμου (ανταγωνίζονται ΤΑΡ και Nabucco, που παρακάμπτει την Ελλάδα), θα γίνουν γνωστές την προσεχή Παρασκευή 21 Ιουνίου, ενώ η επίσημη αναγγελία αναμένεται στις 28 Ιουνίου.

«Είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ»
Μιλώντας στο Reuters ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ  δήλωσε «είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ», ενώ προσέθεσε πως η επιχείρηση έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα.

Σχόλια