Θεσσαλονίκη: ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία της θάλασσας

0
10

Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που βασίζεται στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική εκπαίδευση, ολοκλήρωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την βράβευση των μαθητών  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο της Ημέρας Θάλασσας του Greenparty. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι θαλασσινές δημιουργίες των μαθητών από τα έντεκα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα και απονεμήθηκαν δώρα σε όλα τα παιδιά.

«Η συνεργασία μεταξύ φορέων, που στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ο μεγάλος νικητής. Η σωστή ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μικρών μαθητών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου και γενικά του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι, μετά το πρώτο πιλοτικό στάδιο του προγράμματος, τα αρμόδια στελέχη του Δήμου βρίσκονται ήδη στο στάδιο σχεδιασμού περιβαλλοντικού προγράμματος για το επόμενο σχολικό έτος, βασιζόμενοι πάντα στους στόχους της εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους φορείς που μας συμπαρίστανται σε αυτό το νέο μας έργο», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τα συνολικά έντεκα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία, μέσα από τις δράσεις που στήριξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το παιδικό τμήμα της HELMEPA, να γνωρίσουν τόσο το ευρύτερο οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου όσο και το ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα του Όρμου της Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις εστιάστηκαν στην εξοικείωση των μαθητών με τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από τη θάλασσα και επηρεάζουν την ποιότητά της, στην παρουσία και την κινητικότητα σημαντικού αριθμού από παγκοσμίως προστατευόμενα είδη της ορνιθοπανίδας και στην επιτόπια παρατήρηση και γνωριμία με τους υδροβιότοπους της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε επιπλέον και μια νέα ομάδα μικρών πολιτών, οι «Μικροί Ρεπόρτερ Παραλίας», οι οποίοι δεσμεύτηκαν να παρακολουθούν το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για τυχόν έκτακτα περιστατικά.

Σχόλια