Ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει διπλάσια στη Βρετανία λόγω μικρής διείσδυσης ΑΠΕ

0
5

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία θα κοστίσει διπλάσια από τη Γερμανία την επόμενη διετία καθώς οι Βρετανοί υπολείπονται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ενέργεια στη Βρετανία το Μάιο του 2015 θα είναι 85% ακριβότερη απ’ ότι στη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία, καθώς θα διαμορφωθεί στα 83,11 δολάρια/KWh έναντι 44,41 δολάρια/KWh.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ, με τη Γερμανία να στοχεύει σε διείσδυσή τους 35% στο ενεργειακό της μείγμα ως το 2015, από 22% το 2012 και τη Βρετανία να στοχεύει στο 15% από 11% πέρυσι.

Τα υψηλά επίπεδα παραγωγής ενέργειας από τεχνολογίες ΑΠΕ μηδενικού μεταβλητού κόστους όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, περιορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και παράλληλα μειώνουν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μαζί με το χρόνο που πρέπει να βρίσκονται εν λειτουργία.

Παρόλα αυτά, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας στη Γερμανία των 40 εκατ. νοικοκυριών δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αύξηση των τιμών λιανικής κατά 17% από τα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Επιπλέον, η Γερμανία έχει τα υψηλότερα κόστη στέγης στην Ευρώπη μετά τη Δανία, καθώς οι εταιρείες ενέργειας μετακυλύουν τα κόστη παραγωγής της ηλιακής και αιολικής ενέργειας εξολοκλήρου στους καταναλωτές.

Το μεγάλο στοίχημα για την Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ είναι πλέον να συγκρατήσει το κόστος μετάβασης στις ΑΠΕ καθώς το σύνολο του κόστους των επιδοτήσεων έχει επιβαρύνει τα νοικοκυριά σε αντίθεση με τους βιομηχανικούς πελάτες που έχουν προφυλαχθεί.

econews

Σχόλια