Τουρκία: δημοψήφισμα για το πάρκο Γκεζί πρότεινε ο Ερντογάν

0
12

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη εξετάζει η τουρκική κυβέρνηση, μετά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Με την κίνηση αυτή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κρίση, που ξεκίνησε πριν δυο εβδομάδες όταν η αστυνομία κατέστειλε βίαια ειρηνική διαμαρτυρία στο πάρκο Γκεζί.

Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα σχέδια για εμπορικό κέντρο στο πάρκο, ωστόσο επιμένει στην ανέγερση ρεπλίκας οθωμανικού στρατώνα, ενώ θα χτίσει επίσης τζαμί και όπερα.

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά από μια νύχτα βίαιων επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί και την Ταξίμ, με την αστυνομία να προσπαθεί να διαλύσει τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Σύμφωνα με στοιχεία από νοσοκομεία και γιατρούς, τουλάχιστον 2.500 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στα επεισόδια της Τρίτης, εκ των οποίων οι 130 είχαν χτυπηθεί από πλαστικές σφαίρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η αρμόδια Αρχή επέβαλε πρόστιμα σε τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η μετάδοση των εικόνων πλήττει την φυσική, ηθική και πνευματική ανάπτυξη των νέων και των παιδιών στη χώρα.

econews

Σχόλια