Πλωτές ανεμογεννήτριες μειώνουν το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

0
73

Στο συνέδριο του RenewableUK, φορέα εκπροσώπησης των εταιρειών αιολικής, κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσιάστηκαν σχέδια εφαρμογής και ανάπτυξης της τεχνολογίας των υπεράκτιων πλωτών ανεμογεννητριών στις βρετανικές θάλασσες.

Στο συνέδριο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που διοργάνωνει ο RenewableUK και που λαμβάνει χώρα στις 12 και 13 Ιουνίου στο Μάντσεστερ, το Crown Estate -χαρτοφυλάκιο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Βρετανικού Στέμματος στο οποίο ανήκει η διαχείριση του θαλάσσιου πυθμένα- ανακοίνωσε ένα νέο διαγωνισμό για καινοτόμες τεχνολογίες για έργα εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας στη θάλασσα.

Στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας της Σκωτίας, Φέργκους Γιούινγκ, ανακοίνωσε ότι το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι Σκωτσέζοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα κατευθύνεται σε δοκιμαστικές υπεράκτιες πλατφόρμες εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας και στην ανάπτυξη της καινοτόμου τεχνολογίας των πλωτών ανεμογεννητριών.

Η ανάπτυξη των πλωτών ανεμογεννητριών θα επιτρέψει την πρόσβαση σε βαθύτερες θάλασσες και θα ανοίξει προοπτικές ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πέραν των 48 Γιγαβάτ που έχουν δρομολογηθεί στη Βρετανία.

Ο άνεμος πνέει ταχύτερα σε μεγαλύτερα βάθη, ωστόσο συχνά είναι δύσκολο το “αγκίστρωμα” υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον πυθμένα, όπως γίνεται με τις συμβατικές τεχνολογίες.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες ενδέχεται να συντελέσουν στη μείωση του κόστους της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, εν μέρει διότι οι επισκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις κοντά στην ξηρά και όχι εν μέσω θαλάσσης.

econews

Σχόλια