Χαμηλή η προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ – Νέα παζάρια με τους Αζέρους

0
9

Παζάρι με την αζερική Socar, ώστε να ανεβάσει το ύψος του τιμήματος για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, αρχίζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μετά και το άνοιγμα της δεσμευτικής προσφοράς της χθες.

Όπως μεταδίδουν tanea.gr, αν και δεν ανακοινώθηκε το ύψος της προσφοράς, η αίσθηση από το Ταμείο είναι πως το ποσό πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου ο διαγωνισμός να έχει θετική κατάληξη.

Παρόμοιο κλίμα μετέδιδαν χθες κυβερνητικά στελέχη (το Δημόσιο πωλεί το 31%), λέγοντας για την προσφορά της Socar πως «πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

Τα ΕΛΠΕ που πωλούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΔΕΣΦΑ (35%) ανακοίνωσαν μόνο ότι «η προσφορά εξετάζεται» από τους συμβούλους.

Το αγκάθι για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι το ποσό που προσφέρει η Socar συνοδεύεται από μία σειρά παραδοχών για το ενεργητικό και τα χρέη του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες δεν είχαν ζητηθεί.

Σημειώνεται ότι ανάλογα με τις παραδοχές αυτές, επηρεάζεται και το τελικό τίμημα που προσφέρουν για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 390 και 450 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, αν στις διαπραγματεύσεις οι Αζέροι πεισθούν πως κάποιες από τις παραδοχές δεν είναι σωστές, τότε το τίμημα ανεβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και συμφωνία, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εμπλοκής.

Σημειώνεται ότι χθες, κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Mediterranean Oil & Gas Conference που έγινε σε ξενοδοχείο των Αθηνών, στέλεχος της αζερικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, με την προσφορά της Socar να μην ξεπερνά τα  500 εκατ. ευρώ.

Σχόλια