Κουνούπια: ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Αττική και συναγερμός για ελονοσία – Οι επικίνδυνοι νομοί

0
20

Τα πρώτα κουνούπια που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου έκαναν την εμφάνισή τους στην Αττική.

Ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική ασθένεια των κουνουπιών που απειλεί τη χώρα καθώς αναμένεται να εμφανιστούν και φέτος νέα κρούσματα ελονοσίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ελονοσία, ως περιοχές υψηλού κινδύνου έχουν εντοπιστεί 17 νομοί: Καρδίτσας, Λακωνίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αττικής, Λάρισας και Ξάνθης.

Μικρότερος αλλά υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος για τους Νομούς Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας και για όλη την Πελοπόννησο (πλην της Αρκαδίας).

Όπως γνωστοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ  η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974 μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960).

Κρούσματα ελονοσίας από πλασμώδιο vivax με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης εμφανίστηκαν στην Ελλάδα από το 2009 στη περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά κρούσματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας (Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Καρδίτσα, Ξάνθη).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας, με έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων ελονοσίας και την κατάλληλη θεραπεία τους για την εξάλειψη των υπνοζωιτών (πριμακίνη).

Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναπτύσσουν διόδους επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για την πραγματοποίηση έγκαιρων κατάλληλων προγραμμάτων εντομοκτονίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σχόλια