Φόρος ακινήτων: νέο έντυπο Ε9 για εκτάσεις εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια

0
14

Νέο έντυπο Ε9 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο θα καταγραφούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις και τα αγροτεμάχια, ενώ πιθανόν να ξαναδηλωθούν και τα αστικά ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr, το νέο έντυπο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα γίνει ηλεκτρονικά και με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων για το 2014.

Η κυβέρνηση θα αποστείλει την τελική πρότασή της στους εκπροσώπους των κομμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, αφού εγκριθεί από την τρόικα.
H πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για εκτός σχεδίου εκτάσεις γης να ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών.

Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα.

H πρόταση αφορά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης.

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή όπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα ακίνητα που κατέχουν.

Ο πίνακας 2, όπου σήμερα δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος και θα ζητά πρόσθετες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα αν η γη είναι καλλιεργήσιμη, αρδευόμενη, παραθαλάσσια, αν η καλλιέργεια είναι  μονοετής ή πολυετής κλπ.
Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

Από τον φόρο θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Σχόλια