Η Περιφέρεια Κρήτης στο ΣτΕ εναντίον του ηλιοθερμικού στη Σητεία – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

0
31

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Περιφέρεια Κρήτης εναντίον της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αδειοδοτεί την εγκατάσταση μεγάλου ηλιοθερμικού πάρκου στην περιοχή Χώνος Σητείας, αφού η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης τάχθηκε ομόφωνα κατά του έργου με το επιχείρημα ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν πληροί τις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου 60 ΜW σε οροπέδιο στην περιοχή Χώνος, σε ένα φυσικό περιβάλλον που κρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκο Καλογερή, «επίσης ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα υπόγεια νερά λόγω της τοξικότητας των υγρών που περιέχει η εγκατάσταση του ηλιοθερμικού πάρκου και εν γένει μια τέτοια εγκατάσταση δεν ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής «με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι το ΥΠΕΚΑ έδωσε περιβαλλοντικούς όρους για τη συγκεκριμένη επένδυση. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επειδή δεν είναι το μοναδικό του είδους γιατί έρχονται και νέες αιτήσεις, αποσπασματικά χωρίς κανένα σχεδιασμό, εμείς ως Περιφέρεια θα προσφύγουμε μέσα στο επόμενο δίμηνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχουμε έννομο συμφέρον ως Περιφέρεια να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον του νησιού και αν δεν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που έχουμε θέσει, που είναι ο ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε να δούμε το σύνολο των ΑΠΕ στο νησί και να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία τους, θα είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε τέτοια μεγάλη παρέμβαση».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης είχε προαναγγείλει την απόφασή της από τον περασμένο Απρίλιο.

Σχόλια