ΕΡΤ: προσωπική απόφαση Σαμαρά το "λουκέτο"- Η κυβερνητική συνοχή και τα σενάρια

1
29

Την περασμένη Κυριακή αποφασίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το κλείσιμο της ΕΡΤ και ανακοινώθηκε στους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η απόφαση Σαμαρά ανακοινώθηκε την Τρίτη (11/6) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να σταματήσει να εκπέμπει από τις 11.15 μμ και 2600 περίπου εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης προστιθέμενοι στις στρατιές του 1,5 εκατ. ανέργων του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Η απόφαση Σαμαρά για κλείσιμο της ΕΡΤ έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την αποτυχία του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και μεταφράζεται ως μήνυμα αποφασιστικότητας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, η απόφαση του πρωθυπουργού για κλείσιμο της ΕΡΤ εν μία νυκτί δεν έρχεται χωρίς αντιδράσεις καθώς πέραν του τεράστιου κοινωνικού αντίκτυπου, ο κ. Σαμαράς φέρεται να μην απολαμβάνει της συναίνεσης των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, αν όχι ως προς την απόφαση τουλάχιστον ως προς τον τρόπο λήψης της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η κυβερνητική συνοχή και να κυκλοφορούν σενάρια ακόμα και για πρόωρες εκλογές.

Η ανακοίνωση της απόφασης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους της ΕΡΤ, που προχώρησαν σε κατάληψη του Ραδιομεγάρου, ενώ η γενική συνέλευση των εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πως το «λουκέτο» στην ΕΡΤ εξυπηρετεί άλλου τύπου συμφέροντα.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ καταδίκασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Πρόκειται για πραξικόπημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Αντίθετοι εμφανίστηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ  Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα εξής:

«Η ΕΡΤ είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα… Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για καθεστώς αδιαφάνειας και προνομίων στην ΕΡΤ, στην οποία λειτουργούν έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού με 300 εκατ. το χρόνο. Ανακοίνωσε πως μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος οργανισμός, οι πολίτες θα σταματήσουν να πληρώνουν το τέλος υπέρ ΕΡΤ.

Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό 100 εκατ. ετησίως. Ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος, αλλά όχι κρατικός ούτε κομματικός. Είπε ακόμη ότι οι 2.600 εργαζόμενοι που απολύονται θα αποζημιωθούν και ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα. Για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ κ.α. «Μεγάλες τομές», υπογράμμισε, «δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές! Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τέτοιες τομές… Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάντως τα πράματα για την ώρα πάνε από το κακό στο χειρότερο, οι «μεγάλες τομές» δεν έρχονται…

Comments are closed.