ΔΕΠΑ: γιατί αποχώρησε η Gazprom – Νέος διαγωνισμός «εξπρές»

0
6

Σε βαρύ κλίμα ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, μετά την απόσυρση των Ρώσων από τους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Η κυβέρνηση είχε επενδύσει στην αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών, κάτι που θα έστελνε διεθνώς ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και θα ενίσχυε το κλίμα αισιοδοξίας.

Βέβαια, σύμφωνα με την kathimerini.gr, η συμμετοχή των Αζέρων της Socar διασώζει τη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ, ενώ παράλληλα δημιουργεί ελπίδες για την επιλογή του αγωγού TAP προκειμένου το αζέρικο αέριο να μεταφέρεται μέσω και της Ελλάδας στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή ανατροπή, σύμφωνα με την εκδοχή της Αθήνας, η απόσυρση της ρωσικής εταιρείας οφείλεται, ξεκάθαρα, σε ευρωπαϊκό δάκτυλο, ενώ στελέχη που γνωρίζουν όσα εξελίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες κάνουν λόγο για σαφές μήνυμα των Βρυξελλών προς την Gazprom ότι οι όροι εξαγοράς της ΔΕΠΑ θα ήταν τέτοιοι που είτε η έγκριση θα απαιτούσε πολύ χρόνο ή δεν θα δινόταν.

Σε αυτό το πλαίσιο η χθεσινή υποχώρηση των Ρώσων δείχνει να αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, αλλά και από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, καθώς η πιθανή έγκριση της προσφοράς της Socar για τον ΔΕΣΦΑ εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για τον ΤΑΡ και την είσοδο της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη των αγωγών.

Διαδικασίες εξπρές για νέο διαγωνισμό

Εξαρχής δεσμευτικές προσφορές, χωρίς ενδιάμεσα στάδια, θα κληθούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι στο νέο διαγωνισμό- εξπρές που θα προκηρυχθεί για τη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με tanea.gr, στόχος είναι η προκήρυξη να γίνει ει δυνατόν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου, και πλειοδότης να ανακηρυχτεί εντός του 2014.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, εξέτασαν χθες μια σειρά από σενάρια, με επικρατέστερο η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ να γίνει σε ένα στάδιο.

Αντί δηλαδή, ο διαγωνισμός να περιλαμβάνει, τα στάδια της εκδήλωση ενδιαφέροντος και της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, οι δύο αυτές φάσεις να συμπτυχθούν σε μία.

Ταυτόχρονα, θα καταργηθεί το ενδιάμεσο στάδιο της κατάθεσης ενδεικτικών προσφορών, με τα σχήματα που ενδιαφέρονται να καταθέτουν εξαρχής δεσμευτικές προσφορές.

Ένα άλλο σενάριο είναι η ΔΕΠΑ να πουλήσει φέτος μεμονωμένα περιουσιακά της στοιχεία, όπως τη συμμετοχή της σε κάποια Εταιρεία Παροχής Αερίου, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης ή της Θεσσαλίας.

Σχόλια