Με βρώμικα χέρια οι περισσότεροι άνθρωποι – Μεταφορά βακτηρίων

1
21

Με βρώμικα χέρια κυκλοφορεί η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στο περίφημο θεατρικό έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ αλλά σε έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δείχνει ότι το 95% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους επαρκώς για να σκοτώσουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Journal of Environmental Health” έγινε διακριτική παρατήρηση 3.750 ανθρώπων που έπλεναν τα χέρια τους σε τουαλέτες εστιατορίων, μπαρ και άλλων δημόσιων χώρων.

Τα αποτελέσματα της παρατήρησης έδειξαν ότι ένας στους τρεις δεν χρησιμοποιεί σαπούνι και ένας στους δέκα δεν πλένει καθόλου τα χέρια του.

Οι γυναίκες αποδείχτηκαν πιο καθαρές από τους άνδρες οι οποίοι σε ποσοστά 50% και 15% χρησιμοποιούν σαπούνι και δεν πλένουν τα χέρια τους αντίστοιχα. Τα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 78% και 7% αντίστοιχα.

Ο επαρκής χρόνος πλυσίματος των χεριών για την εξόντωση των μικροοργανισμών είναι 15-20 δευτερόλεπτα, χρόνος που αφιερώνει μόνο το 5%.

Μάλιστα, οι βρώμικοι δημόσιοι νιπτήρες συνδέθηκαν με μειωμένο χρόνο πλυσίματος των χεριών και αντίστροφα, ενώ θετικές επιδράσεις έχει η ύπαρξη σχετικής σήμανσης προς τους χρήστες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πλύσιμο των χεριών με νερό, είναι ένας από τους απλούστερους και αποτελεσματικότερους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης διαφόρων ασθενειών, καθώς τα βρώμικα χέρια εκτιμάται ότι συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων.

Το ίδιο δεν ισχύει με τη χρήση απολυμαντικών μέσων (πανάκια κλπ) τα οποία θεωρείται ότι κάνουν τα μικρόβια ανθεκτικότερα.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα δηλαδή δεν πλένουν τα χέριά τους κυρίως οι άντρες… καιρός να κόψουμε τις χειραψίες!

Comments are closed.