Πυρηνική ιατρική: ραδιενεργό ισότοπο καταπολεμά τον καρκίνο

0
310

Ερευνητές της ιατρικής εταιρίας Areva Med, θυγατρικής του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva, πειραματίζονται με μια σπάνια ποικιλία μολύβδου στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν καρκίνους που αντιμετωπίζονται δύσκολα, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος των ωοθηκών, του παγκρέατος, ο γαστρικός και άλλοι τύποι.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, στο πλαίσιο της έρευνάς της η Areva, που έχει γραφεία και στην Ουάσιγκτον, εξετάζει τη χρήση του ισοτόπου του μολύβδου 212, γνωστού ως Pb212, το οποίο θεωρείται το τελευταίο όπλο ενάντια στους επιθετικούς καρκίνους.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο ισότοπο που προέρχεται από ένα εξίσου σπάνιο μέταλλο, το θόριο. Μάλιστα ελάχιστες χώρες διαθέτουν αποθέματα του ραδιενεργού μετάλλου και η Γαλλία είναι μια εξ αυτών.

Το 2003 οι ερευνητές εξέτασαν την εξαγωγή του ισοτόπου από το θόριο, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην θεραπεία του καρκίνου.

Το 2009 η Areva ανακοίνωσε τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στις ΗΠΑ (Areva Med), όπου μέχρι σήμερα διεξάγει την έρευνά της για το ισότοπο Pb212.

Το 2011, η Areva Med ξεκίνησε σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα για κλινικές δοκιμές του ισοτόπου με τη μέθοδο της ράδιο-ανοσοθεραπείας.

Ο πρώτος ασθενής από τους 18 που συμμετέχουν στις δοκιμές υπεβλήθη σε θεραπεία τον Απρίλιο του 2012.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Areva Med, Patrick Bourdet, ο οποίος είναι αρκετά αισιόδοξος για τη χρήση του ισοτόπου  Pb212 μακροπρόθεσμα, η θεραπεία εξελίσσεται καλά.

Μάλιστα πρόσφατα η Areva ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο για την παραγωγή του ισοτόπου, με τη βοήθεια του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Roche. Αντίστοιχο εργαστήριο θα λειτουργήσει εντός του 2013 και στη Γαλλία.

Το δαδιενεργό ισότοπο, προσκολλημένο σε ένα αντίσωμα που δημιουργήθηκε για την αναγνώριση των αντιγόνων ή το χημικών σημάτων του όγκου, επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Η αντικαρκινική θεραπεία θεωρείται εξαιρετικά στοχευμένη και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καταπολεμήσει πολλές μορφές καρκίνου, ακόμα και μεταστάσεις.

Η Areva Med υπολογίζει ότι οι θεραπείες με το ισότοπο θα ξεκινήσουν το 2016, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.
econews

Σχόλια