ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ: αντίστροφη μέτρηση, κατατίθενται σήμερα οι προσφορές

0
7

Κατατίθενται σήμερα το μεσημέρι στο Ταμείο Αξιοποιήσεων της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) οι προσφορές για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με tanea.gr, αδιαφιλονίκητο φαβορί στην περίπτωση της ΔΕΠΑ είναι η Gazprom, με αρχική προσφορά πριν πολλούς μήνες κοντά στα 765 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά από τους όρους που έθεσαν οι Ρώσοι, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το ποσό αυτό να  αυξηθεί κοντά στα 800 εκατ. ευρώ ή και παραπάνω.

Το άνοιγμα των προσφορών και η ανάδειξη του πλειοδότη, λόγω της περιπλοκότητας του διαγωνισμού, δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αλλά σε μερικές ημέρες.

Εκτός της Gazprom, η προσφορά της οποίας θεωρείται σίγουρη, μέχρι και την τελευταία στιγμή «παιζόταν» η κατάθεση προσφοράς από την κοινοπραξία M+M (των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη).

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της ΔΕΠΑ, εκτιμήσεις πάντως την τοποθετούν κάπου κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ, που αποτιμάται κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν ότι προσφορές θα καταθέσουν και οι δύο βασικοί διεκδικητές, τόσο η αζερική Socar όπως και η ρωσική Negusneft (του ομίλου Sintez).

Με βάση το καλό σενάριο, στο ΤΑΙΠΕΔ ελπίζουν να εισπράξουν συνολικά από ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ένα ποσό από 1,3- 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση το κακό σενάριο, οι προσφορές για το ΔΕΣΦΑ από Socar και Sintez δεν θα είναι ικανοποιητικές, οπότε ενδέχεται το ΤΑΙΠΕΔ να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό.

30% ακριβότερα πουλά στην Ελλάδα η Gazprom

Το γεγονός ότι οι τιμές που πουλάει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι υψηλότερες 30% από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραδέχτηκε δημόσια ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ της ρωσικής Gazprom.

Τα στοιχεία τιμών για την υπόλοιπη Ευρώπη δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα  και σύμφωνα με το euro2day.gr από αυτά προκύπτει ότι εάν η Gazprom  καταβάλλει υπερτίμημα για το ελληνικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, θα το αποσβέσει σε ελάχιστο χρόνο, όσο διατηρεί τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

Σχόλια