Αλιεία: διαφορετική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες από WWF και Greenpeace

0
12

Ως “θετικά” χαρακτηρίζει τα μέτρα για την ευρωπαϊκή αλιεία που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις υπουργών Αλιείας και Ευρωβουλευτών που έλαβαν χώρα στις 29 Μαΐου το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ενώ αντίθετα το WWF Ελλάς κάνει λόγο για “απογοητευτική απόφαση”.

—Τι υποστηρίζει η Greenpeace

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace “oι διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργών Αλιείας και Ευρωβουλευτών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής κατέληξαν σε συμφωνία θετικών μέτρων για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής αλιείας. Οι φωνές των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, παράκτιων ψαράδων και της Greenpeace εισακούστηκαν, παρά την αντίσταση των Υπουργών Αλιείας μεγάλων αλιευτικών κρατών, αλλά και του Έλληνα Υπουργού, Αθ. Τσαυτάρη.

Σε σύγκριση με την υπάρχουσα αλιευτική νομοθεσία, η χθεσινή συμφωνία αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου. Για πρώτη φορά ορίζεται σαν στόχος ο τερματισμός της υπεραλίευσης με προθεσμία το 2015, υπάρχει δέσμευση για την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων, αναγνωρίζεται η σημασία της χαμηλής εντάσεως και βιώσιμης παράκτιας αλιείας και υιοθετούνται μέτρα για τη μείωση των απορρίψεων και τον τερματισμό της υπεραλίευσης από τα σκάφη της ΕΕ στα νερά άλλων κρατών. Για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, εκκρεμεί η ρύθμιση ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών καθώς και η τελική έγκριση από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (COREPER).

«Για δεκαετίες στην Ευρώπη, η αλιεία χαρακτηρίζεται από την υπερεκμετάλλευση των ιχθυαποθεμάτων και τον παραγκωνισμό των μικρών παράκτιων ψαράδων από μια μειονότητα αισχροκερδών “βαρόνων” της αλιείας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα είναι μια καλή είδηση. Tώρα, είναι η σειρά του κ. Τσαυτάρη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τους Έλληνες παράκτιους ψαράδες», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η εκστρατεία της Greenpeace για την αναθεώρηση της αλιευτικής νομοθεσίας της Ευρώπης μετράει τέσσερα χρόνια. Η ευρωπαϊκή περιοδεία του πλοίου μας, Arctic Sunrise, το οποίο αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μακρύ ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν εκείνη που ένωσε τις φωνές των πολιτών και των παράκτιων ψαράδων, ώστε να ακουστούν καθαρά και δυνατά μέχρι τις Βρυξέλλες! Επιλέγοντας το πιο κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, δύο μέρες πριν οι πολιτικοί καταλήξουν στο συμβιβασμό, η Greenpeace παρέδωσε στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κοινοβουλίου και Επιτροπής περισσότερα από 110.000 χάρτινα καραβάκια φτιαγμένα και υπογεγραμμένα από πολίτες που δηλώνουν την κοινή στήριξη στην παράκτια αλιεία και την απαίτηση για ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Οι Έλληνες «καπετάνιοι» εντυπωσίασαν με την ισχυρή τους παρουσία σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, σε αντίθεση με τον Έλληνα Υπουργό, ο οποίος συντάχθηκε με τα συμφέροντα της καταστροφικής βιομηχανικής αλιείας και των μεγάλων αλιευτικών κρατών.

Τώρα, έχοντας μπροστά του την υλοποίηση της νέας ευρωπαϊκής αλιευτικής νομοθεσίας, ο κ. Τσαυτάρης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Greenpeace καλεί τον υπουργό να ανακοινώσει τα μέτρα που θα πάρει για τη διασφάλιση μίας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την αλιεία και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες,ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας και των παράκτιων ψαράδων”.

—Απογοήτευση WWF

Απογοητευτική για το μέλλον της αλιείας η απόφαση της χτεσινοβραδινής θυελλώδους συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών” αναφέρει το WWF Ελλάς.

“Παρά τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα βήμα προς την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, το Συμβούλιο των Υπουργών υπερψήφισε μια συμφωνία που δεν εγγυάται το ζητούμενο. Απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση χωρών με σημαντική αλιευτική βιομηχανία”.

“Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ όπως διαμορφώνεται δεν λαμβάνει υπόψη της τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και παύση της υπεραλίευσης. Αντιθέτως καταδικάζει τη βιωσιμότητα των αλιευμάτων, αφού ανοίγει τον δρόμο για την αλίευση και κατανάλωση ψαριών κάτω του επιτρεπόμενου μεγέθους”.

«Παρότι δύο στα τρία ιχθυαποθέματα της Ευρώπης υπεραλιεύονται και οι αλιείς δοκιμάζονται οικονομικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να στηρίξουν μια συμφωνία που θα εγγυόταν την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια» δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς.

 

Σχόλια