Ρύπανση, υπεραλίευση και ξενικά είδη σκοτώνουν τη Μεσόγειο

0
173

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μεσόγειος που απειλείται από τη ρύπανση, την υπεραλίευση, την υπερδόμηση και την εισβολή ξενικών ειδών.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για την κατάσταση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, που παρουσίασε χθες το πρόγραμμα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, όπως ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος στην Αθήνα, Maria Luisa Silva Mejias, η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, που χρειάζεται περισσότερο από 100 χρόνια για να ανανεωθεί, ωστόσο η ανανέωση αυτή έχει επιβραδυνθεί, καθώς το 1960 – 2000 οι ποσότητες φρέσκου νερού από ποτάμια έχει μειωθεί κατά 20%.

Εκτός αυτού, κάθε 10 ημέρες ένα νέο είδος «εισβάλλει» στη Μεσόγειο, ενώ περισσότερο από το 65% των ιχθυοαποθεμάτων αλιεύεται πάνω από το όριο βιωσιμότητας.

Επιπλέον, το 37% των παράκτιων οικισμών απορρίπτει τα λύματά του στη θάλασσα, ενώ το 18% των βιολογικών καθαρισμών στη Μεσόγειο είναι ανεπαρκές, καθώς προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια επεξεργασία.

Η Μεσόγειος απειλείται επίσης από τη διάβρωση των ακτών αλλά και τον υποθαλάσσιο θόρυβο από τον ήχο των πλοίων και τα σόναρ που χρησιμοποιούνται στις σεισμικές έρευνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάνω από 100 είδη θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει και το πρόβλημα των αποβλήτων από αφαλατώσεις.

Σχόλια