Φωτοβολταϊκά: κινεζικά αντίποινα στους δασμούς με “θύμα” το ευρωπαϊκό κρασί

1
9

Οι Γάλλοι φαίνεται ότι θα πληρώσουν τη στάση τους υπέρ της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη καθώς το Πεκίνο απάντησε άμεσα ανακοινώνοντας την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στο ευρωπαϊκό κρασί που εξάγεται στην Κίνα.

Οι γερμανικές πιέσεις στην Κομισιόν υπό τον φόβο σοβαρού πλήγματος στις εξαγωγές προς την Κίνα οδήγησαν στην επιβολή δασμών της τάξης του 11,8% στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά, κατά πολύ χαμηλότερων από το 47% που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια.

Η υπάναχώρηση της Κομισιόν μεταφράστηκε ως πρόθεσή της να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, αλλά και την αναγνώριση της επιθυμίας των 18 από τα 27 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που αντιτάχθηκαν στην επιβολή δασμών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κινεζικά προϊόντα κάλυψαν το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς ηλιακής ενέργειας, ενώ η παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ από την Κίνα είναι 50% υψηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση.

Ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ έκανε λόγο για “διασφάλιση της ισχύος των κανόνων του διεθνούς εμπορίου για τις κινεζικές εταιρείες” και όχι για “προστατευτισμό” και τόνισε ότι πλέον “η μπάλα είναι στο γήπεδο των Κινέζων”.

Ο δασμός 11,8% θα ισχύσει έως την 6η Αυγούστου και εάν δεν εξευρεθεί λύση θα διαμορφωθεί σε 47,6%, όσο προέβλεπε το αρχικό πλάνο, εμποδίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των Κινέζων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών στην ευρωπαϊκή αγορά.

—Κινεζικό χτύπημα στο γαλλικό κρασί

Απαντώντας στην απόφαση της Κομισιόν και στοχοποιώντας κυρίως τη Γαλλία και την Ιταλία που την υποστήριξαν, το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό κρασί.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι έχει στα χέρια του καταγγελίες από τον οινοπαραγωγικό κλάδο της χώρας του ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά προωθούνται στην Κίνα με τακτικές ντάμπινγκ και επιδοτήσεων και ότι αυτές θα διερευνηθούν όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών, η Κίνα εισήγε 430 εκατ. λίτρα κρασιού το 2012, τα δύο τρίτα εκ των οποίων από την ΕΕ και τα 170 εκατ. λίτρα από τη Γαλλία.

Η ενέργεια των Κινέζων αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στο ελληνικό κρασί, την ώρα που Έλληνες οινοπαραγωγοί επιχειρούν να διεισδύσουν την κινεζική αγορά.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.