Υπερτροφή το σπέρμα; Τα καλαμάρια δίνουν το παράδειγμα

0
328

Το θηλυκό καλαμάρι του είδους Sepiadarium austrinum τρώει ορισμένη ποσότητα σπέρματος από το αρσενικό, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την ενέργεια που απαιτείται για την ερωτική συνεύρεση.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου Monash με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Δρ. Benjamin Wegener, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.

Οι ερευνητές μελετούσαν δυο καλαμάρια από τον κόλπο Port Phillip στη Μελβούρνη, όταν είδαν το «απίστευτο».

Τα καλαμάρια ζευγάρωναν στη δεξαμενή όταν το θηλυκό άρχισε να τρώει τους σπερματοφόρους σάκους που εκτόξευε το αρσενικό και οι οποίοι ήταν γεμάτοι σπερματοζωάρια.

Οι επιστήμονες θα ήταν αδύνατο να είχαν παρατηρήσει λεπτομερώς το φύλο και τη συμπεριφορά των καλαμαριών κατά τη συνεύρεση αν αυτά δεν ήταν απολύτως διάφανα.

Η συνεύρεση

Το αρσενικό εκτοξεύει τις «κάψουλες» σπερματοζωαρίων στην στοματική κοιλότητα του θηλυκού, η οποία περιέχει το στόμα του, που μοιάζει με ράμφος

Θεωρητικά, σε αυτή τη φάση οι κάψουλες ανοίγουν και απελευθερώνονται τα σπερματοζωάρια, τα οποία προσκολλώνται στα τοιχώματα της στοματικής κοιλότητας.

Τότε το θηλυκό καλαμάρι χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του για να περάσει το ωάριό του ακριβώς πάνω από τα σπερματοζωάρια και να γονιμοποιηθεί.

Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς τα σπερματοζωάρια ποτέ δεν φτάνουν τόσο μακριά. Ως εκ τούτου το θηλυκό καλαμάρι καταβροχθίζει τις κάψουλες σπερματοζωαρίων που προσγειώνονται κοντά στο στόμα του.

«Κάθε στιγμή που κοιτούσα το θηλυκό εκείνο κατάπινε κάψουλες σπερματοζωαρίων», ανέφερε ο Δρ. Wegener, προσθέτοντας ωστόσο ότι το καλαμάρι σίγουρα χρησιμοποίησε ορισμένη ποσότητα για αναπαραγωγή γιατί μετά από λίγο καιρό είχε γονιμοποιημένα ωάρια.

Υπερτροφή στο ζωικό βασίλειο;

Το σπέρμα περιέχει θρεπτικά στοιχεία για να επιβιώσει, γι’ αυτό και τα θηλυκά πολλών ειδών καταναλώνουν τα σπερματοζωάρια ως υπερτροφή για να δυναμώσουν και να ενισχύσουν τα ωάριά τους.

Ανάμεσα στα θηλυκά που τρώνε σπερματοζωάρια συγκαταλέγονται ορισμένα είδη μύγας, ένα θαλάσσιο ασπόνδυλο, ένα είδος βδέλλας και φυσικά το καλαμάρι Sepiadarium austrinum.

Η αναπαραγωγική διαδικασία συνεπάγεται μεγάλη απώλεια ενέργειας, γι’ αυτό και το θηλυκό προσπαθεί να επωφεληθεί αναπληρώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που χάνει.

Τι συμβαίνει όμως με τα αρσενικά; Σε αντίθεση με τα θηλυκά που ευεργετούνται από την κατανάλωση σπέρματος, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα αρσενικά ωφελούνται καθόλου από αυτή τη συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν αν οι κάψουλες σπερματοζωαρίων κατέληγαν ως τροφή στα νεογέννητα καλαμάρια, ωστόσο όπως διαπίστωσαν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλά όλα τα θρεπτικά συστατικά κατέληγαν στα θηλυκά και τα ωάριά τους που δεν είχαν γονιμοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι η έρευνα θεωρείται πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια συμπεριφορά σε κεφαλόποδα.

Διαβάστε επίσης στο econews.gr πώς η τρίωρη ερωτική επαφή εξοντώνει τα καλαμάρια.
econews

Σχόλια