Νομοσχέδιο ΑΠΕ: Υδροηλεκτρικά σε δασικές εκτάσεις και αβεβαιότητα στις εγγυημένες τιμές

0
8

Στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής υποβλήθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, όπως μεταδίδει το energypress και το οποίο περιλαμβάνει θέματα που άπτονται των ΑΠΕ, αλλά δεν ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο.

Τι περιλαμβάνει:

*Τη ρύθμιση για κλείδωμα της εγγυημένης τιμής κατά την έναρξη ηλεκτροπαραγωγής του έργου.

*Την αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με απλή υπουργική απόφαση και όχι με νόμο και για τις υπόλοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ πέραν των φωτοβολταϊκών.

*Καταργείται η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης του ρεύματος σε αναλογία με τον πληθωρισμό.

*Αναστέλλεται η αδειοδότηση στις μικρές ανεμογεννήτριες έως ότου εκπονηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες κι ενώ εκκρεμούν 650 αιτήσεις.

*Κατασκευή φραγμάτων για μεγάλα υδροηλεκτρικά σε δασικές εκτάσεις.

Παράγοντες της δεύτερης τη τάξη -σε επίπεδο αριθμού επενδυτών- τεχνολογίας ΑΠΕ στην Ελλάδα, των αιολικών, επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις για τις εγγυημένες τιμές εντείνουν την αβεβαιότητα για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς οι χρηματορροές των επενδύσεων διαμορφώνονται από υπουργικές αποφάσεις και ουσιαστικά λειτουργούν αποτρεπτικά για την εξεύρευση και προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ θα υποβληθεί προς ψήφιση περιλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

econews

Σχόλια