Υπογραφές κατά των δασμών στα κινέζικα φωτοβολταϊκά – Τι ψήφισαν οι Ευρωπαίοι

0
5

Υπογραφές κατά της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα συγκεντρώνει η Συμμαχία για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια (AFASE) σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απένταντί της η AFASE έχει την ένωση Ευρωπαίων κατασκευαστών EU ProSun που έκανε λόγο για “κινήσεις πανικού” και της οποίας ηγείται η γερμανική εταιρεία SolarWorld AG.

Η EU ProSun υποστηρίζει ότι 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας του αθέμιτου, όπως τον χαρακτηρίζουν, ανταγωνισμού από την Κίνα και παραπέμπουν στο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που είδαν τον κλάδο τους να ανακάμπτει μετά την επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά τον περασμένο Νοέμβριο.

Η AFASE από την πλευρά της υποστηρίζει ότι χαίρει της υποστήριξης των 18 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ που σε ανεπίσημη ψηφοφορία την προηγούμενη εβδομάδα τάχθηκαν κατά της επιβολής δασμών αντιντάμπινγκ ευθυγραμμιζόμενα με τις επιταγές της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Υπέρ των δασμών τάχθηκαν οι Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Λιθουανία, ενώ πέντε χώρες απείχαν.

Σημειώνεται ότι επρόκειτο για μια μη δεσμευτική ψηφοφορία που δεν εμποδίζει την Κομισιόν να επιβάλλει δασμούς έως και 47% από τις 6 Ιουνίου 2013, όπως σχεδιάζει.

econews

Σχόλια