Έλληνας κυνηγός ανεμοστρόβιλων σκοτώθηκε στην Οκλαχόμα

0
11

Δύο Έλληνες ομογενείς συγκαταλέγονται στα θύματα του φονικού ανεμοστρόβιλου, κατηγορίας EF3, που σάρωσε την Παρασκευή την περιοχή Ελ Ρίνο στην Οκλαχόμα, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους.

Ειδικότερα, ο Τιμ Σαμαράς, 55 ετών, ένας από τους κορυφαίους κυνηγούς ανεμοστρόβιλων, σκοτώθηκε μαζί με τον 24χρονο γιο του, Πολ, και τον μετεωρολόγο και φίλο του Καρλ Γιανγκ, ηλικίας 45 ετών, όταν παρασύρθηκε ανεμοστρόβιλο που τελευταία στιγμή άλλαξε πορεία.

Την Κυριακή το Αμερικανικό Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη λύπη του για τον χαμό του γενναίου κυνηγού ανεμοστρόβιλων.

Ο Σαμαράς ασχολούνταν επιστημονικά με τους ανεμοστρόβιλους τα τελευταία 25 χρόνια, προβλέποντας που θα είναι το επόμενο χτύπημα.

Μάλιστα είχε ιδρύσει το επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα TWISTEX, που επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ανεμοστρόβιλων μέσω της συλλογής δεδομένων όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.

Επιπλέον, πρωταγωνιστούσε στη σειρά του Discovery Channel «Κυνηγοί Καταιγίδων».

Εκτός από μετεωρολόγος ο Τιμ Σαμαράς ήταν και φωτογράφος. Μάλιστα είχε τραβήξει μοναδικές φωτογραφίες από πανίσχυρους ανεμοστρόβιλους, πολλές εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «National Geographic».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο παρελθόν ο Σαμαράς είχε δηλώσει ότι τον συνάρπαζαν οι ανεμοστρόβιλοι από τότε που είδε την ταινία «Ο μάγος του Οζ», στην οποία η πρωταγωνίστρια μεταφέρεται σε έναν άλλο κόσμο από έναν ανεμοστρόβιλο.

Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός επαγγελματίας και η οικογένειά του δεν ανησυχούσε για εκείνον.

Όπως δήλωσε ο αδερφός του, Τζιμ Σαμαράς, «ο Τιμ, ο ανιψιός μου και ο συνεργάτης τους απέφευγαν τους κινδύνους όταν κυνηγούσαν ανεμοστρόβιλους και η οικογένεια δεν ανησυχούσε για το αν πρόσεχαν τον εαυτό τους».

Πέντε ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την Παρασκευή την Οκλαχόμα, σκοτώνοντας συνολικά δέκα ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο εβδομάδες περίπου φονικός ανεμοστρόβιλος σάρωσε την πόλη Μουρ της Οκλαχόμα, σκοτώνοντας 24 ανθρώπους, τραυματίζοντας 240 και προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές.
econews

Σχόλια