ΔΕΗ: η ισχύς της “μικρής” ΔΕΗ και το κόστος των ΑΠΕ

1
11

Σε 2400 Μεγαβάτ θα ανέρχεται η ισχύς της “μικρής” ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει το 30% των μονάδων της Επιχείρησης και η οποία θα τεθεί προς πώληση σε ιδιώτες με όριο το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Τα 2400 Μεγαβάτ μοιράζονται ως εξής:  1.400 MW από λιγνιτικές μονάδες, 500 MW από υδροηλεκτρικά και 500 MW από μονάδες φυσικού αερίου.

—Το κόστος των ΑΠΕ

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της Επιχείρησης την περασμένη Παρασκευή, το κόστος αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ από τη ΔΕΗ για το 2013 θα διαμορφωθεί στα 120 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ, η αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ θα υπολογίζεται πλέον με γνώμονα την Οριακή Τιμή Συστήματος, αλλά και το μεταβλητό κόστος των συμβατικών σταθμών.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Τα  ποσά  που  καταβάλλουν  οι  παραγωγοί  και  οι  προμηθευτές  στο  πλαίσιο  του ημερήσιου   ενεργειακού   προγραμματισμού   και   της   Εκκαθάρισης   των   Αποκλίσεων παραγωγής – ζήτησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 20 και 96 και ιδίως στην περίπτωση ιθ) της παραγράφου 2 του άρθρου 96, κατά τρόπον ώστε να αντανακλούν το συνολικό μεταβλητό κόστος των συμβατικών σταθμών και να αναλογούν στην ισχύ που εντάσσεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα μεταφοράς και στο δίκτυο διανομής της  ηπειρωτικής  χώρας  και  των  συνδεδεμένων  με  αυτά  νησιών,  με  μεθοδολογία  που εξειδικεύεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος».

—Οι τρεις φάσεις της αποκρατικοποίησης

Με βάση το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα ξεκινήσει το 2013 με πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς σε ιδιώτες.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 θα γίνει η πώληση της “μικρής” ΔΕΗ και το α’ τρίμηνο του 2016 θα διατεθεί στρατηγικό ποσοστό 17% της “μεγάλης” ΔΕΗ σε ιδιώτες.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο τετραπλασιασμός των φωτοβολταϊκών από το τέλος του 2011 (580 MW) μέχρι σήμερα (2270 MW) δίνει στην ΔΕΗ την χαριστική βολή: Το πρώτο τρίμηνο του 2013 έπεσε η χονδρική τιμή (ΟΤΣ) από τα 72 €/MWh στα 40 €/MWh, παρά την μοναδική ζήτηση σε ρεύμα θέρμανσης λόγω του φόρου στο πετρέλαιο. Το υψηλό περιθώριο κέρδους των λιγνιτικων, που μια και αποσβεσμένα κοστίζουν κατά την ΡΑΕ 41 €/MWh, εκμηδενίστηκε. Μόνο τα υδροηλεκτρικά με κόστος στα 30 €/MWh αφήνουν λίγο κέρδος. Το κλαδικό αποτέλεσμα της παραγωγής και των ορυχείων έπεσε από 249 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα 15,6 εκ. φέτος (-94% !!!!!). Οι πανηγυρισμοί των ΜΜΕ για τα 49,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, οφείλονται σε τιμολόγια, που εγκρίθηκαν στη βάση της περσινής χονδρικής τιμής. Όταν όμως η μείωση της χονδρικής κατά 32 €/MWh (= 3,2 cent/kWh) περάσει στη λιανική, θα μειωθούν τα ετήσια έσοδα της κατά περίπου 1,4 δις ευρώ (45 εκ. MWh x 32 €/MWh).
    Για την τιμή της μικρής ΔΕΗ¨ δεν παίζει ρόλο το περιθώριο της λιανικής (παροδικό στα πλαίσια ανταγωνισμού) αλλά το περιθώριο της παραγωγής και των ορυχείων (upstream). Λυπάμαι για αυτούς που στα πλαίσια της παραπληροφόρησης κρατούν η μετοχή, αλλά οι θεσμικοί άρχισαν να πουλάνε μετά την κατάρρευση της χονδρικής αγοράς.

Comments are closed.