Απόβλητα: στο Ευρωδικαστήριο για τον ΧΥΤΑ Κιάτου – Σοβαροί κίνδυνοι για υγεία, περιβάλλον

0
14

Αγωγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου, μετά από σχετική σύσταση του αρμόδιου για το Περιβάλλον Επιτρόπου, Janez Potočnik.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της και το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κακής επεξεργασίας αποβλήτων στην Πελοπόννησο».

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, ο ΧΥΤΑ Κιάτου εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων και υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

«Σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για το θέμα αυτό, η Επιτροπή ασκεί αγωγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων προβλέπει πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για τους ΧΥΤΑ με σκοπό την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, τα ύδατα, το έδαφος και τον αέρα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διάφοροι επιτόπιοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι στον ΧΥΤΑ Κιάτου δεν έχει απομείνει χώρος και ότι αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς έγκυρη άδεια δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

«Μολονότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν, δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ που συνεχίζει να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.
econews

Σχόλια