Η δημόσια περιουσία αυθαίρετη – Χωρίς άδεια ακόμα και το ΣΕΦ

0
23

Δεν έφταναν τα αυθαίρετα που ακόμα και αυτή την ώρα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο κέντρο της Αθήνας με την ανοχή πολεοδομίας και αστυνομίας, έρχεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης να αποκαλύψει ότι μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου δεν έχει ούτε καν πολεοδομικές άδειες ή σχέδια: γεγονός που καθιστά την εξεύρεση αγοραστών αδύνατη.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σταυρίδης «όλη η ακίνητη περιουσία που περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ πάσχει από νομιμοποίηση. Αλλού δεν υπάρχουν σχέδια, αλλού δεν έχουν άδειες. Τα ολυμπιακά έργα δεν έχουν άδεια. Το ΣΕΦ είναι αυθαίρετο. Το μπέιζμπολ είναι αυθαίρετο»

Οι διαδικασίες νομιμοποίησης των ακινήτων που εμφανίζουν ελλιπή παραστατικά μπορεί να «κοστίσουν» στο Ταμείο από δύο έως τέσσερις μήνες για καθένα από αυτά, προσθέτει ο κ. Σταυρίδης, γεγονός το οποίο αποτελεί εμπόδιο για όσα πρέπει να πωληθούν και όχι για εκείνα που πρόκειται να μισθωθούν μακροχρόνια.

Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου πάσχει καθώς από το σύνολό της το 13,5% αποτελείται από πλήρως ελεύθερα ακίνητα, ως άγνωστα (άγνωστος ιδιοκτήτης, άγνωστη τοποθεσία κ.λπ.) χαρακτηρίζονται το 22,75% των ακινήτων, ενώ το 40% αυτών είναι καταπατημένα.

Σύμφωνα με τον Σκάι, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το βασικό εμπόδιο στη μεταβίβαση ακινήτων που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, είναι το ζήτημα των χρήσεων που περιγράφονται στις άδειες και οι οποίες έχουν οριστεί είτε με Π.Δ. είτε σε ΦΕΚ.

Παρόλα αυτά, το εμπόδιο αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τροπολογίες ή Προεδρικά Διατάγματα.

Αρκεί να υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο εμφανίζεται “χαλαρό” εξαιτίας του γραφειοκρατικού αλαλούμ και της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα.

Σχόλια