Ενιαίος φόρος ακινήτων: εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες

0
9

Την εξαίρεση από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των εκτάσεων γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες αποφάσισε χθες η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία των ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 300 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης, θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων εκτός σχεδίου ακινήτων (αγροτεμάχια, οικόπεδα, δασικές εκτάσεις) με την επιβολή υψηλότερου φόρου για το 2014.

Σύμφωνα με την imerisia.gr , κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αποφασίστηκαν τα εξής:

-Να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Η απαλλαγή θα αφορά μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών, που με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Εκτάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέρχονται σε 17,3 εκατ. στρέμματα.

-Παραμένει ο στόχος για την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Από αυτά, το 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

-Παραμένει ως βασικό σενάριο η φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης να γίνει για το 2014 χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική αξία. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης. Από το 2015 και μετά ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου θα γίνεται με βάση την αξία των αγροτεμαχίων.

Η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, όπου αναμένεται θα εξεταστεί η πρόταση για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε όλα τα ακίνητα.

Σχόλια