Διπλή ανάπλαση: εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Βοτανικό-Λεωφόρο

0
41

Το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το πρόγραμμα Διπλής Ανάπλασης για τις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Έτσι διασφαλίστηκε εκ νέου ότι η Λεωφόρος Αλεξάνδρας δεν μπορεί να γκρεμιστεί προτού κατασκευαστεί γήπεδο στον Βοτανικό.

Εάν και εφόσον γκρεμιστεί η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, το 70% της επιφάνειας θα φυτευτεί με πράσινο εκ των οποίων το 50% υψηλό πράσινο (δέντρα).

Μετά την κατεδάφιση του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού «Απ.Νικολαΐδης» θα τοποθετηθεί γλυπτό για την υπενθύμιση της ύπαρξης του ιστορικού ποδοσφαιρικού γηπέδου της ομάδας της Αθήνας.

Επίσης, στον χώρο θα γίνει ανέγερση αθλητικού μουσείου–εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης καθώς και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης οχημάτων χωρητικότητας 700 θέσεων με τις κάτωθι προδιαγραφές:

-Ανώτατος συντελεστής δόμησης 0,04
-Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 5%
-Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 4,5 μέτρα

—Τι θα γίνει στον Ελαιώνα

Στην περιοχή του Ελαιώνα (η Βοτανικού αν θέλετε) θα ανεγερθεί ποδοσφαιρικό γήπεδο (το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού) χωρητικότητας 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας του τριφυλλιού, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης 450 θέσεων κ.α.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις , θα υπάρχουν και οι χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις , πολυλειτουργικοί χώροι άθλησης, αθλητικοί ξενώνες , χώροι φιλοξενίας, χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι εξυπηρέτησης Τύπου και ΜΜΕ.

Οι εμπορικές χρήσεις δεν θα ξεπερνούν το 17,5% της συνολικής επιφάνειας. Συνολικά επιτρέπεται η δόμηση 47.000τ.μ (34.700 για το γήπεδο-7.500 αθλητικές εγκαταστάσεις ΠΑΟ-4.800 αθλητικές εγκαταστάσεις Δήμου Αθηναίων).

-Μεγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 30%
-Μέγιστο ύψος γηπέδου 35 μέτρα προσαυξανόμενο κατά 8 μέτρα για στέγαστρα, ικριώματα φωτισμού και εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος (και των δημοπρατήσεων) είναι ο Δήμος Αθηναίων ενώ θα έχει και την γενική ευθύνη και συντονισμό του προγράμματος.

Σύμφωνα με την απόφαση η κατεδάφιση του γηπέδου της Αλεξάνδρας θα γίνει «μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ (Ελαιώνας)» και με την επίβλεψη του Δήμου Αθηναίων.

Σχόλια