«Πράσινη πόλη»: πολιτική βούληση και ο ρόλος των πολιτών

0
347

Η πράσινη πόλη ως μια στρατηγική πολιτική για την ανάπτυξη, μέσω της  ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης τόσο στη διοίκηση όσο και στους πολίτες, καθώς και η επαρκής δικτύωση σε θέματα περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέθεσαν τους βασικούς άξονες της ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 27 Μαΐου 2013, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία και του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη της Αντιδημάρχου Βιέννης, Μαρίας Βασιλάκου -αρμόδιας σε θέματα αστικής ανάπτυξης, συγκοινωνίας, προστασίας κλίματος, ενεργειακής πολιτικής και συμμετοχής των πολιτών- σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα οι «Πολίτες για το αύριο».

Συγκεκριμένα, το θέμα της συζήτησης ήταν «Πράσινη πόλη: ουτοπία ή νέα αφήγηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη; Συνέργειες και αντιθέσεις μεταξύ «αγοράς», κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».  Ο συντονισμός έγινε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και του Ιδρύματος «Πολίτες για το αύριο», Σπύρο Στεκούλη, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν:

Μαρία Βασιλάκου, Αντιδήμαρχος Βιέννης
Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων
Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων
Μαρία Βιτωράκη, Παρατηρητήριο Πολιτών για αειφόρο ανάπτυξη, Αθήνα

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσόρισε αυτήν την πρωτοβουλία ευχόμενος να αποτελέσει την αρχή για επόμενα και ουσιαστικότερα βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η πράσινη πόλη είναι αυτή που θέλουμε να ζήσουμε, εκεί που θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Προσφέρει πράσινο, ευρυχωρία, ησυχία, εμπνέει ασφάλεια, διασφαλίζει συμμετοχικές δομές και έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Βιέννης Μαρία Βασιλάκου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η δημιουργία πράσινων πόλεων δεν είναι ουτοπία αλλά ούτε και θέμα πατέντας, σημειώνοντας ότι κάθε πόλη, με την πολιτική βούληση της διοίκησης, θα πρέπει να τοποθετήσει προτεραιότητες, να αναζητήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία και να ενεργοποιήσει φορείς και παράγοντες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης με παραγωγικές δυνάμεις της πόλης που αποβλέπουν στην αειφορία, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τη Χ.Α.Ν.Θ. κα., αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε μια σύντομη παρουσίαση κοινών  δράσεων, όπως π.χ. ο καθαρισμός graffiti από μνημεία της πόλης.

Επιπλέον υπεραμύνθηκε της δημιουργίας θεσμικού πλαισίου που να διευκολύνει περαιτέρω τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπογραμμίζοντας ότι «για την παρούσα δημοτική αρχή η πράσινη πόλη αποτελεί μια στρατηγική πολιτική ανάπτυξης».

Την άποψη ότι η έλλειψη συνοχής των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης (κεντρικής κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων), ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, το δημοκρατικό έλλειμμα -με την έλλειψη παράθεσης και παραδοχής διαφορετικών απόψεων- καθώς και η απουσία λογοδοσίας για υποσχέσεις που δεν τηρούνται, αποτελούν βασικά εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου να πρασινίσουν οι ελληνικές πόλεις, κατέθεσε η εκπρόσωπος του Παρατηρητήριου Πολιτών για αειφόρο ανάπτυξη, Μαρία Βιτωράκη.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, σημείωσε ότι στην παρούσα φάση οικονομικής κρίσης που διανύουμε οι πράσινες πόλεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη επιβίωσης όπου τα προβλήματα και οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο από το κάθε κράτος χωριστά αλλά να  ρυθμίζονται στο γενικότερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Αντιδημάρχου Βιέννης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντησή της με τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, χθες το πρωί, στο Δημαρχείο, παρουσία και του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνου Ζέρβα. Κατά τη συνάντηση, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν την βούλησή τους για στενότερη και παραγωγικότερη συνεργασία, δεδομένης της υπεροχής τεχνογνωσίας του Δήμου Βιέννης σε θέματα αρμοδιότητας της Αντιδημάρχου.

Ειδικότερα, προτάθηκε η αποστολή ομάδας εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Βιέννη προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα οργάνωσης παιδικών σταθμών που βασίζεται στην άμεση και καθοριστική συμμετοχή των πολιτών. Πρόκειται για ένα σύστημα «αυτοοργάνωσης», όπως αποκλήθηκε, το οποίο εφαρμόζει με επιτυχία ο Δήμος Βιέννης καθώς το 50% των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Στο συγκεκριμένο σύστημα κυριαρχεί η ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ ο Δήμος κρατά μόνον την ψιλή εποπτεία.
Δήμος Θεσσαλονίκης

Σχόλια