«Διαδικτυακός μύθος» η μαγνητική καταιγίδα – Τι λένε οι επιστήμονες

0
15

Την είδηση ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από ισχυρή ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα διέψευσε ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο Ήλιος επέδειξε πράγματι έντονη δραστηριότητα πριν από αρκετές μέρες, ωστόσο δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη χώρα.

Διέψευσε επίσης ότι το φαινόμενο έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, παρά μόνο στις τηλεπικοινωνίες καθώς επηρεάζει τη λειτουργία των δορυφόρων.

Ο κ. Σιμόπουλος τόνισε ακόμη βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο σημείο του περιοδικού ηλιακού κύκλου (που πιθανώς θα συμβεί τον Αύγουστο), αλλά αναμένεται να είναι το ασθενέστερο μέγιστο των τελευταίων 100 ετών και επεσήμανε ότι η έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου δεν είχε καμμία επίπτωση για τη Γη και ειδικότερα τη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής,   χαρακτήρισε ως «σαχλαμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας, ενώ ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς έκανε λόγο για «παρεξήγηση».

Ο κ.Μουσάς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους πόλους της Γης και γι” αυτό είναι προστατευμένη, ενώ τόνισε πως ο ήλιος βρίσκεται σταδιακά στην καθοδική πορεία του κύκλου του, εκτιμώντας πως ακόμα και αν αργότερα σημειωθούν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο να επηρεάσουν τη χώρα.

Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές.

econews

Σχόλια