Φωτοβολταϊκά: το Πανεπιστήμιο Κύπρου ηγείται έργου για το net metering

0
21

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί και θα συντονίσει ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο για την τεχνολογία Net Metering στα φωτοβολταϊκά.

Το ερευνητικό της προώθησης της φωτοβολταϊκής ενέργειας μέσω της βελτιστοποίησης του Net Metering (PV-NET) έχει προϋπολογισμό 1,3 εκατ. Ευρώ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος MED, το οποίο περιλαμβάνει 13 κράτη μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών μελών της Μεσογείου – που εργάζονται από κοινού για την ανταγωνιστικότητα και την αειφορία.

Ιδρύματα από πέντε χώρες θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο του Maribor, Σλοβενία, το Ενεργειακό Ινστιτούτο Ανδαλουσίας, Ισπανία, ο Οργανισμός για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο Rhone Alpes, Γαλλία, και η Περιφερειακή Υπηρεσία για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Οι αρχές ενέργειας καθώς και οι ηλεκτρικές αρχές σε Κύπρο, Ελλάδα, Σλοβενία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία θα συμμετάσχουν και θα μελετήσουν τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος με σκοπό να υιοθετήσουν αποτελέσματα του.

—Η εφαρμογή του Net Metering στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Απριλίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Κύπρο. Μεταξύ των μέτρων είναι και η εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα του Net Metering.

Κατά την διάρκεια της σοβαρής οικονομικής κρίσης, η Κύπρος αποφάσισε να ενισχύσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων της.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

α) την εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα του Net Metering σε οικιακά συστήματα (στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα).

β) την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου, το οποίο επιτρέπει στους βιομηχανικούς και μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές να αναπτύξουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

γ) την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για τα έργα φωτοβολταϊκών που έχουν εγκριθεί μέσω διαγωνισμού τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα νέα μέτρα, λέει η ΡΑΕ Κύπρου, έχουν ως στόχο να μειώσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στα οποία θα εφαρμόζεται το Net Metering, μέσω της εξοικονόμησης καυσίμων και της μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον σχεδιασμό και την κατασκευή των φ/β έργων.

Σύνδεσμος Ήλιος, pv-magazine, econews

Σχόλια