Ευρωπαϊκός “εμφύλιος” για τους δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά

0
6

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ με τους δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά να αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στις συζητήσεις που θα πραγματοποιήσει με την Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.

Σε κοινή τους δήλωση η δύο ηγέτες τόνισαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι  Γερμανία και Κίνα απορρίπτουν τον «προστατευτισμό», ενώ η Μέρκελ δήλωσε ότι «θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών».

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα οι μισές χώρες-μέλη από τις 27 που συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλής τη Γερμανία, αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα (ηλιακούς συλλέκτες κυρίως) ως τιμωρία για την εφαρμογή πρακτικών ντάμπινγκ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γερμανός αντικαγγελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ χαρακτήρισε ως “σοβαρό λάθος” την αναμενόμενη για τις αρχές Ιουνίου επιβολή δασμών και στρέφοντας τα βέλη του προς τον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ επεσήμανε ότι “η Γερμανία είναι πολύ ανήσυχη και ορθώς. Περιμένω από την Επιτροπή να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εμπόριο. Η Επιτροπή πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και διάλογο αντί για απειλές”.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ρέσλερ, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας Γκρεγκ Μπάρκερ την περασμένη εβδομάδα μετέβη στις Βρυξέλλες επικεφαλής πολυμελούς ομάδας επιχειρηματιών του κλάδου, για να πείσει την Κομισιόν να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κϊνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα Συνθήκη της ΕΕ, η αρμοδιότητα για την επιβολή τέτοιων μέτρων ανήκει στην Κομισιόν και, τυπικά, δεν απαιτείται η έγκριση των χωρών-μελών.

Το μέσο ύψος των δασμών που εισηγείται η Κομισιόν για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά είναι 47%, με την αξία των εισαγόμενων κινεζικών πάνελ το 2012 να ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ.

Το 60% των φωτοβολταϊκών που εξάγει η Κίνα κατευθύνονται προς την Ευρώπη, και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή δασμών της τάξης του 36% στα κινεζικά εισαγόμενα φωτοβολταϊκά.

econews

Σχόλια