ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: στις 10 Ιουνίου πάει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών

0
9

Για τις 10 Ιουνίου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έναντι 29 Μαΐου που έληγε κανονικά.

Την Παρασκευή συνδρίασε το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας πώλησης (Sale and Purchase Agreement-SPA), που σύμφωνα με πληροφορίες ενσωματώνει τις απαιτήσεις της Gazprom για συμμετοχή στον διαγωνισμό,

Τα αιτήματα της Gazprom  περιλαμβάνουν τη μείωση και τη μη κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση παρέμβασης της επιτροπής ανταγωνισμού της Κομισιόν και η διευθέτηση χρεών ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά στην εγγυητική, οι Ρώσοι επιθυμούν να μην ξεπεράσει τα 100 εκατ. Ευρώ σε περίπτωση που το τίμημα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, όσο είχαν υποβάλει προ πολλών μηνών και ότι θα επιστραφεί στο ακέραιο σε περίπτωση παρέμβασης της Κομισιόν και ακύρωσης του διαγωνισμού χωρίς υπαιτιότητα του πλειοδότη (σσ της Gazprom).

Όσον αφορά στα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ αυτά ανέρχονται σε 500 εκατ. Ευρώ και οφείλονται σε χρέη του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς αυτούς. Συμφωνήθηκε λοιπόν το τίμημα να μειωθεί μέχρι του ποσού των 200 Ευρώ (locked box) σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις αυτές δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 31/12/14.

Με βάση τη διαδικασία αυτή (locked box), η απομείωση του τιμήματος που θα συμφωνηθεί, μπορεί να φτάσει μέχρι το παραπάνω ποσό στην περίπτωση διατήρησης χρεών και όχι για το σύνολο των χρεών που πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Gazprom δεν δέχτηκε να υπάρξει στο κείμενο της συμφωνίας αναφορά σε μειώσεις τιμών του φυσικού αερίου, ειδικά για την μη ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία, θέμα που έθεσε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς  στον Αλεξέι Μίλερ, με τον Ρώσο εκτελεστικό διευθυντή να περιορίζεται σε προφορικές διαβεβαιώσεις.

econews

Σχόλια