ΔΕΠΑ: «κλειδώνει» η συμφωνία – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

0
8

Κλειδώνει η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΠΑ, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει το τελικό κείμενο της «συμφωνία αγοράς και πώλησης»το οποίο θα αποσταλεί και στους τρεις υποψηφίους, τoυς ρωσικούς ομίλους Gazprom και Sintez, καθώς και την «M & M Gas», κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας imerisia.gr, η κατ” αρχήν συμφωνία που επήλθε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στα δύο βασικά ζητήματα που έθεταν οι Ρώσοι, την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και τα χρέη τρίτων προς τη ΔΕΠΑ, εξειδικεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες και αποτυπώνεται στους όρους της συμφωνίας αγοράς – πώλησης.

Τα χρέη
Από το σύνολο των χρεών προς της ΔΕΠΑ, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται έτοιμο να αναλάβει την διασφάλιση της Gazprom ή του όποιου αγοραστή από τις υπερήμερες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί και οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι αν ως το τέλος του 2014 εξακολουθούν να υφίστανται υπερήμερες οφειλές ως το ποσό αυτό, τότε το ταμείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το αναλογούν ποσό στoν αγοραστή βάσει χρονοδιαγράμματος που θα επεκτείνεται και μέσα στο 2015. Η κάλυψη από το ΤΑΙΠΕΔ θα αντιστοιχεί στο 65%. Το υπόλοιπο, 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν διαθέσει τις μετοχές προς πώληση μαζί με το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου.

Εγγυητική Επιστολή
Σε ό,τι αφορά την εγγυητική επιστολή, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει αποδεχθεί την επιστροφή στον αγοραστή σε περίπτωση που η εξαγορά ματαιωθεί μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. Εκτός αυτού έχει συζητηθεί η μείωση της εγγυητικής στο 10% επί του τιμήματος εξαγοράς από 20% που ήταν αρχικά.

Σημειώνεται ότι από το φθινόπωρο του 2012 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διεξάγει έρευνα  για τη παραβίαση των αντιμονωπολιακών κανονισμών από τη Gazprom. Η έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει άλλους έξι με δώδεκα μήνες.

Σχόλια