Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκή πλάτη σε ελληνική ΑΟΖ και ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις

0
4

Κάλυψη για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ θεωρεί ότι έλαβε η κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έλαβε χώρα την Τετάρτη (22/5) στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή στήριξη για έργα ενεργειακής υποδομής και διασύνδεσης δικτύων και ειδικότερα της Κρήτης και των Κυκλάδων κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε καταθέσει.

Τα ετήσια οφέλη για τον δημόσιο κορβανά από τη διασύνδεση των δικτύων μπορεί να ανέλθουν σε 700 εκατ. Ευρώ, το 60% των οποίων μόνο από τις Κυκλάδες.

Ο κ. Σαμαράς επίσης έθεσε το τραπέζι το ζήτημα του αγωγού TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στη δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.

Σε μια στροφή σε σύγκριση με την πρότερη στάση τους οι Ευρωπαίοι φέρονται να θεωρούν τον TAP συμφερότερο έναντι του Nabucco καθότι μικρότερος σε μήκος, φθηνότερος στην κατασκευή και με δυνατότητα εξυπηρέτησης των ενεργειακά απομονωμένων Βαλκανίων.

—Ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία και ΑΠΕ

Οι Ευρωπαίοι, όπως έδειξε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής αποσκοπούν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Γηραιάς Ηπείρου με εκμετάλλευση των εγχώριων χερσαίων και θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (φωτογραφίζοντας την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ), αλλά και και την εκμετάλλευση νέων εναλλακτικών πηγών όπως το σχιστολιθικό αέριο (shale gas), το οποίο προσφέρει άφθονη και φθηνή ενέργεια στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τους στόχους για τις ΑΠΕ με παράλληλη δημιουργία αποτελεσματικότερων και οικονομικότερων σχημάτων ενίσχυσης, ρίχνοντας ουσιαστικά το “μπαλάκι” στους ιδιώτες για την ανάπτυξη του κλάδου.

Κύριο μέλημα της Επιτροπής είναι η προώθηση των διασυνδέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων και μετρητών για εξοικονόμηση ενέργειας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Όπως είχαμε αναδείξει και στο econews στις ΗΠΑ καταγράφεται μια μετατόπιση κεφαλαίων από τις ΑΠΕ στην εξοικονόμηση ενέργειας, μια τάση που αναμένεται να επεκταθεί και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον προσανατολισμό που δίνει πλέον η Κομισιόν.

—Ευρώπη η ακριβότερη

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο οι τιμές του ρεύματος για τη βιομηχανία στην Ευρώπη είναι 37% υψηλότερες από τις ΗΠΑ και περίπου 20% σε σχέση με την Ιαπωνία.

Αντίστοιχα, μεταξύ 2005 και 2012 οι τιμές του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία στην Ευρώπη αυξήθηκαν 35%, ενώ στις ΗΠΑ έπεσαν 66% και οι αντίστοιχες τιμές του αερίου για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν στην Ευρώπη κατά 45% και στις ΗΠΑ μόλις 3%.

econews

Σχόλια