Πάνω από 200 μύκητες στα πόδια – Πού αλλού κρύβονται

0
33

Περίπου 200 διαφορετικοί τύποι μυκήτων κατοικούν στα πόδια μας, σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρώπινου Γονιδιώματος, στο Μέριλαντ, οι οποίοι προσπάθησαν να χαρτογραφήσουν την ποικιλομορφία των μυκήτων, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεων, όπως το «πόδι του αθλητή».

Οι μύκητες κατοικούν παντού στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο τα αγαπημένα τους σημεία είναι οι φτέρνες, κάτω από τα νύχια και η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Οι ακίνδυνοι μύκητες ζουν φυσικά στο σώμα μας, ωστόσο προκαλούν μολύνσεις όταν πολλαπλασιάζονται.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA των μυκήτων σε 14 διαφορετικά σημεία στο δέρμα δέκα ενηλίκων.

Ειδικότερα δείγματα ελήφθησαν από το ακουστικό κανάλι, από την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια, το πίσω μέρος του κεφαλιού, πίσω από το αφτί, τις φτέρνες, τα νύχια των ποδιών, ανάμεσα στα δάχτυλα, την πλάτη, τη βουβωνική χώρα, τα ρουθούνια, το στέρνο, την παλάμη και τον αγκώνα.

Από τα ευρήματα προέκυψε ότι η ποικιλία των μυκήτων διαφέρει στις περιοχές του σώματος. Η μεγαλύτερη αποικία μυκήτων εντοπίστηκε στις φτέρνες, με 80 διαφορετικά είδη.

Εξήντα διαφορετικά είδη μυκήτων εντοπίστηκαν κάτω από τα νύχια και 40 στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Άλλες αγαπημένες περιοχές είναι η παλάμη, ο πήχης του χεριού και το εσωτερικό του αγκώνα, όπου ανιχνεύθηκαν από 18 ως 32 είδη μυκήτων.

Αντιθέτως στο κεφάλι και τον κορμό οι ερευνητές βρήκαν λιγότερες ποικιλίες μυκήτων, από 2 ως 10.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες εντόπισαν προβλήματα που συνδέονται με τους μύκητες στο 20% των εθελοντών.

Όπως υποστηρίζουν, η ανισορροπία των μυκήτων ανοίγει τον δρόμο για την καθιέρωση επικίνδυνων μικροβίων, τα οποία προκαλούν ασθένειες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Photo: Thinkstock BBC
econews

Σχόλια