Δελφίνια βρήκαν σπάνια τορπίλη του 19ου αιώνα

0
7

Μια τορπίλη του 19ου αιώνα εντόπισαν στον θαλάσσιο βυθό ανοιχτά των ακτών του Σαν Ντιέγκο ρινοδέλφινα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης για την ανίχνευση ναρκών.

Η τορπίλη Howell είναι ηλικίας 130 ετών και θεωρείται σπάνιο εύρημα καθώς έχουν κατασκευαστεί συνολικά μόνο 50 τορπίλες του συγκεκριμένου τύπου.

Εκτός από αυτή που εντόπισαν τον Μάρτιο τα ρινοδέλφινα, έχει διασωθεί άλλη μια τορπίλη Howell, η οποία εκτίθεται στο Υποβρύχιο Ναυτικό Μουσείο στο Κιπορτ της Ουάσιγκτον.

Τα εκπαιδευμένα δελφίνια συμπεριφέρονται όπως τα λαγωνικά και ειδοποιούν με διάφορα «σήματα» τους εκπαιδευτές τους όταν εντοπίσουν κάτι σημαντικό.

«Όταν εντοπιστεί ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος, το δελφίνι αγγίζει την άκρη του σκάφους με τρόπο που καταδεικνύει θετική επαφή ή αρνητική επαφή», δήλωσε ο Chris Harris, επικεφαλής των επιχειρήσεων του προγράμματος θαλάσσιων θηλαστικών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Όταν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης άσκησης τα δελφίνια ειδοποίησαν τους εκπαιδευτές για την ανακάλυψή τους, εκείνοι τους έκαναν σήμα να υποδείξουν τη θέση του αντικειμένου, και όντως βρήκαν την τορπίλη λίγο πιο έξω από την περιοχή έρευνας των δελφινιών.

«Το υπέρτατο βιολογικό σόναρ των δελφινιών τους επιτρέπει να εντοπίσουν αντικείμενα, τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν με κανέναν άλλο τρόπο», δήλωσε ο κ. Harris.
econews

Σχόλια