Αγροτικά φωτοβολταϊκά: τι ζητούν οι παραγωγοί – Υποσχέσεις από Τσαυτάρη

0
6

Συνάντηση με τον Σύλλογο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Μαΐου σε ξενοδοχείο της Άρτας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο Ημερίδας για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, ο υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε να βρεθεί λύση.

—Ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων

Σε επιστολή του με αποδέκτες τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, οι ιδιοκτήτες αγροτικών φωτοβολταϊκών καταθέτουν τα αιτήματά τους προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση που μαστίζει τον κλάδο τους.

Ειδικότερα ζητούν:

* Την ένταξη όλων των αγροτικών φ/β πάρκων με αναδρομική ισχύ που υλοποιήθηκαν έως σήμερα στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013  «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και συγκεκριμένα στον άξονα -1- και στην δράση -121-, εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων-σχέδια βελτίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει ένα μεγάλο αναπορρόφητο ποσό στο ανωτέρω πρόγραμμα που αγγίζει τα 800 εκ. ευρώ με άμεσο κίνδυνο την έγερση της Ευρωπαϊκής ποινικής ρήτρας ν+2. Όπως αναφέρουν οι αγρότες «η πρόταση απορροφά άμεσα τα κονδύλια και εξισορροπεί την επιβεβλημένη μεν αλλά υψηλή έκτακτη εισφορά του 30% επί του τζίρου».

* Να να μην προσμετράτε η έκτακτη εισφορά του 30% στη φορολόγηση του καθαρού αγροτικού εισοδήματος.

* Τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων στα πραγματικά επιτόκια που επικρατούν στην αγοράς.

* Συντόμευση της πληρωμής των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ σε δίμηνο έναντι επταμήνου που ισχύει σήμερα λόγω αδυναμίας εξόφλησης του ΦΠΑ, αλλά και συμψηφισμό του ΦΠΑ με τα ανεξόφλητα τιμολόγια του ΛΑΓΗΕ.

econews

Σχόλια