ΕΕ: ΑΠΕ και Κλίμα θυσία στο βωμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

0
3

Τα σχέδια απομάκρυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα έως το 2050 ενδέχεται να ανατραπούν στη σημερινή σύνοδο κορυφής εάν οι επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ δώσουν προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους εις βάρος των ΑΠΕ και του Κλίματος.

Όπως αναφέρει το euractiv, η προκαταρκτική κοινή ανακοίνωση κάνει λόγο για διασφάλιση των τιμών της ενέργειας και χαρακτηρίζει ως “κρίσιμη” τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας και την ανάπτυξη των “τοπικών πηγών ενέργειας”, μια αναφορά στις ΑΠΕ, αλλά επίσης στον άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια και το σχιστολιθικό αέριο.

Μάλιστα, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Χόλγκερ Κράμερ χαιρέτισε το τέλος της “κλιματικής υστερίας” επισημαίνοντας ότι “για πρώτη φορά τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη και η μειούμενη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αξιολογηθούν υψηλότερα από τις ανεφάρμοστες παγκόσμιες προτάσεις για το Κλίμα”.

Οι οικολόγοι και περιβαλλοντιστές του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισαν ως “αποκρουστικό” το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας και ως “μεγάλη οπισθοδρόμηση”.

Οι προτάσεις της ΕΕ κινούνται σε δύο άξονες: ο πρώτος έχει να κάνει με τη μείωση των τιμών ενέργειας που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, αλλά και η επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης, μέσω της κατάργησης της ταρίφας που καταβάλλουν ρυπογόνες βιομηχανίες όπως η χαλυβουργία.

Όλα αυτά εις βάρος των κλιματικών πολιτικών και ιδιαίτερα των ΑΠΕ, οι οποίες θεωρούνταν μέχρι σήμερα ως το κύριο ενεργειακό όχημα για την απομάκρυνση από τον άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε περιορίζονται το τελευταίο έτος οι επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

—Παρουσία Σαμαρά

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Τα τρία θέματα που θα επιχειρήσει να θίξει ο Αντώνης Σαμαράς είναι η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου TAP και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου.

econews

Σχόλια