ΔΕΠΑ: μηδενίζουν χρέη και στρεβλώσεις για χάρη της Gazprom

0
6

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση του εκτελεστικού συμβούλου της GazpromΑλεξέι Μίλερ με τον Αντώνη Σαμαρά για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Ποια είναι αυτά; Η μείωση και η μη κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της Gazprom σε περίπτωση παρέμβασης της επιτροπής ανταγωνισμού της Κομισιόν και η διευθέτηση χρεών ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά στην εγγυητική, οι Ρώσοι επιθυμούν να μην ξεπεράσει τα 100 εκατ. Ευρώ σε περίπτωση που το τίμημα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, όσο είχαν υποβάλει προ πολλών μηνών και ότι θα επιστραφεί στο ακέραιο σε περίπτωση παρέμβασης της Κομισιόν και ακύρωσης του διαγωνισμού χωρίς υπαιτιότητα του πλειοδότη (σσ της Gazprom).

Όσον αφορά στα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ αυτά ανέρχονται σε 600 εκατ. Ευρώ και οφείλονται σε χρέη του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς αυτούς. Στη ρίζα του κακού βρίσκεται η ΔΕΗ και οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση εγγυήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι τα χρέη αυτά θα έχουν μηδενιστεί έως τα τέλη του 2014.

Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ ενδέχεται να παρατείνει την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων από τις 29 Μαΐου στις αρχές Ιουνίου.

Από την πλευρά της η Gazprom, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται δηλώσεις του Μίλερ φέρεται αποφασισμένη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, με τίμημα που θα αποφασιστεί στο ΔΣ της εταιρείας την Παρασκευή 24 Μαΐου ή τη Δευτέρα 27 Μαΐου.

Στην Αθήνα παραμένει ο γενικός διευθυντής διεθνών σχέσεων του ρωσικού ομίλου Πάβελ Οντέροφ που είχε συνάντηση με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για την επαναδιατύπωση των επίμαχων όρων της σύμβασης πώλησης.

Σημειώνεται πως παρόντες στη συνάντηση Σαμαρά – Μίλερ ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

econews

Σχόλια