Στροφή στην πυρηνική ενέργεια κάνει η Τουρκία – Επενδύσεις μαμούθ και νέα εργοστάσια

0
15

tourkia-puriniki-energeia-100310Την ώρα που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή τριών νέων πυρηνικών σταθμών με στόχο να καταστεί από εισαγωγέας, μεγάλος εξαγωγέας ενέργειας.

Η Τουρκία βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στο 70% των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο χιλιάδες πετρελαιοφόρα μεταφέρουν ως και 150 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βόσπορου και των Δαρδανελλίων στη Μεσόγειο και τη Δυτική Ευρώπη.

Σήμερα η Τουρκία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τις αναγκών με εισαγωγές, ωστόσο όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανερ Γιλντίζ, «στόχος της χώρας είναι να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας», γι’ αυτό και η Άγκυρα επενδύει στην πυρηνική ενέργεια.

Στα σχέδιά της μάλιστα συγκαταλέγεται η τριών νέων πυρηνικών σταθμών ως το 2023.

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια

Η κατανάλωση ενέργειας της Τουρκίας σχεδόν διπλασιάστηκε την περασμένη δεκαετία από 130 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες σε 240 δισεκατομμύρια, δηλαδή κατατάσσεται δεύτερη μετά την Κίνα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

«Η ζήτησή μας για ενέργεια θα διπλασιαστεί ξανά την επόμενη δεκαετία», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα εισάγουμε το 72% της ενέργειας που καταναλώνουμε, ωστόσο μόλις κατασκευαστούν οι πυρηνικοί σταθμοί, θα χρειαζόμαστε λιγότερο από το 1/3 των σημερινών εισαγωγών φυσικού αερίου. Αυτό θα μειώσει τις δαπάνες μας για φυσικό αέριο κατά 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας προοπτικές εξαγωγών ενέργειας», προσέθεσε.

Τρείς νέοι πυρηνικοί σταθμοί

Πρόσφατα η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ με μια Γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της χώρας στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας, στο Ακουγιού της επαρχίας Μερσίν, υπεγράφη το 2010 με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosatom, με τις εργασίες κατασκευής να ξεκινούν το 2019.

Παράλληλα υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού, στη μαύρη θάλασσα, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά των σχεδίων κατασκευής πυρηνικών σταθμών, ωστόσο συμμετείχαν μόνο 50 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, είναι στα σχέδια, ωστόσο δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις.

«Η Τουρκία πρέπει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Πρέπει να παράγουμε διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή που παράγουμε σήμερα. Γι’ αυτό και τα πυρηνικά εργοστάσια που σχεδιάζουμε είναι τόσο σημαντικά», δήλωσε ο κ. Γιλντίζ.
econews

Σχόλια